Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen till verkligheten

Läser med förvåning om moderate riksdagsledamoten Ulf Berg som i LT den 26 juli gjorde ett märkligt utspel om morgontidningar i glesbygd. Ulf Berg tycker att morgontidningen ska komma på morgonen. Och att den ska komma tillsammans med posten.

Men det blir lite av "Va, får de inte morgontidningen på morgonen på landet? Det var det j-igaste, det hade jag inte en aaaning om. Här måste regler ändras", över hans utspel

Jag antar att Ulf Berg inte vet att flera tusen personer, bara i vårt län, bl a undertecknad, redan i dag får sin morgontidning med posten, fast mitt på dagen eller eftermiddagen eftersom det är enda sättet man kan kombinera morgontidning med lagens krav på övernattbefordran.

Jag antar att Ulf Berg inte vet om att Posten inte längre vill köra ut tidningen ens till dessa personer på lördagarna. Det var dessutom länge sedan Svenska Dagbladet och DN gick att få på morgonen, nästan någonstans i våra trakter. Istället kan man få tre tidningar på måndagen - lördags-, söndags- och måndagsupplagan.

Jag antar att Ulf Berg inte vet om att en politisk enig Presstödsutredning (på ett centerinitiativ) redan för ett år sedan initierat försök med att slopa övernattbefordranskravet för att hitta bättre samordning. Försök som genomförs i Värmland just nu, men som Posten enligt uppgift är skäligen ointresserade av.

Jag antar att Ulf Berg uppenbarligen inte vet att ett större problem just nu är att Posten för vissa länsinnevånare flyttat brevlådan upp till fyra mil. Då spelar det ingen roll om tidningen är med i posten. I synnerhet eftersom posten inte kommer oftare än tre dagar i veckan.

Bredband och nättidningar för läsplatta och mobil är sannolikt lösningen på glesbygdens tillgång till snabba nyheter, morgontidning, journalistik och det demokratiska systemet. Redan idag är det enda sättet att få tillgång till söndags-DN på söndag.

Men den fysiska postdistributionen måste samhället ta ett ansvar för, och det görs genom postlagens villkor, och Postens sätt att leva upp till dem. Där kan Ulf Berg med säkerhet göra skillnad som riksdagsledamot och lagstiftare. Men då måste han skaffa sig väsentligt bättre kunskaper än vad de grunda utspelen han gör skvallrar om.

Yrvakna landsbygdsutspel några veckor före valet stärker inte förtroendet. Tur att det finns andra partier som slåss för hela landet hela året och alla år.

Eva Hellstrand (C), Åre

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel