Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen till verkligheten

Krokom är en levande landsbygdskommun med många småföretag, inte minst inom de gröna näringarna. Här finns en stor framtidspotential för tillväxt och utveckling som det gäller att ta vara på.

I Krokoms kommun är vi stolta över att Torsta i Ås är på väg att bli ett centrum för grön tillväxt. Jag är därför glad över att kunna hälsa Centerpartiets ordförande Annie Lööf och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin välkomna till debatt om landsbygdens möjligheter. Diskussionen på Torsta i dag kommer förhoppningsvis både att visa på skiljelinjer och möjligheter för samarbete för att nå resultat.

Landsbygden – och att hela Sverige ska leva – måste bli ett viktigt tema i valrörelsen. Alla delar av landet, storstäder likaväl som landsbygdslän, gynnas av en balanserad utveckling. De gröna partierna har, liksom övriga partier, ett stort ansvar för att så blir fallet.

För att utveckla Krokom, och Jämtlands län i övrigt, behöver vi bra vägar. På detta område finns mycket att göra, vägupproret i Offerdal visar det tydligt. Likaså behöver vi väl fungerande järnvägsförbindelser såväl söderut mot Stockholm som västerut mot Trondheim. En del av byarna i vår vidsträckta kommun har idag tillgång till bra mobiluppkoppling och bra bredband, men ännu återstår vita fläckar på detta viktiga område. Staten måste fortsätta att bidra till att den digitala allemansrätten snabbt förverkligas i praktiken.

Att upphandlingsreglerna ändras så att det äntligen blir lättare för kommuner och landsting att köpa närproducerade produkter är glädjande. Krokom, Jämtland och Sverige kan producera långt mer mat av hög kvalitet än i dag om förutsättningarna blir de rätta. Möjligheterna för att besöksnäringen ska växa måste också tas till vara. Här arbetar vi i Krokom bland annat gränsöverskridande i Vaajmaprojektet tillsammans med våra norska grannkommuner för att utveckla gränsbygderna.

I Krokom arbetar vi för att ta vara på landsbygdens hela potential på bästa sätt. Staten har ansvar för att ge alla delar av landet likvärdiga förutsättningar. Därför är det mycket positivt att Centerpartiets stämma har slagit fast att beskattningen av energifastigheter ska regionaliseras. De regioner och kommuner som släppt till sina forsar till den gemensamma elförsörjningen måste få en rättmätig del av de värden som genereras. För Krokom och många andra kommuner i skogslänen kan detta ge mycket viktiga resurser.

En politik som ger alla delar av landet möjlighet att leva och utvecklas skapar framtidstro och gynnar alla, storstad likaväl som landsbygd. Jag ser fram mot en intressant och innehållsrik kväll med Annie och Gustav på Torsta på torsdag. Låt oss se till att landsbygden blir en central fråga även i den fortsatta valrörelsen.

Maria Söderberg (C), Rödön

Kommunstyrelsens ordförande i Krokom