Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Välkommen till våra heta stolar"

Jag måste bekänna en sak. Jag älskar valrörelser. Att få jobba med just valbevakning är en ynnest, det är roligt att gå till jobbet varje dag.

Nu börjar kampen om väljarna på allvar. Valstugorna öppnar på Stortorget i Östersund, utspel och vallöften kommer att stå som spön i backen.

Det är knappt en månad kvar till valet och partierna filar fortfarande på sina slutliga valmanifest. De rödgröna vädrar morgonluft eftersom opinionsvindarna har blåst deras väg under lång tid. Samtidigt mobiliserar Alliansen sig för att få vindarna att vända.

Sverigedemokraterna blev förra valets stora segrare, de fick ta klivet in i Sveriges riksdag och skrev därmed politisk historia.

Frågan är om Feministiskt initiativ, FI, kommer att skriva in sig i historieböckerna det här valet?

I vårt län gjorde Moderaterna ett succéval, var femte länsväljare röstade på dem i riksdagsvalet. De blev även största oppositionsparti i landstinget och knep därmed oppositionsrådsposten från Centern som gjorde ett dåligt val både i landstinget och i kommunerna.

Men Socialdemokraterna gick framåt något och kunde behålla makten i landstinget.

Nu satsar Centern på ett oprövat kort i landstinget, Eva Hellstrand från Åre. Med en diger erfarenhet från kommunpolitiken kommer hon säkerligen att ge Christer Siwertsson (M) en match om att bli det största borgerliga partiet i landstinget. Eller Region Jämtland Härjedalen som det kommer att heta efter valet.

Socialdemokraterna gjorde ett bra val i länet. Men det vi kommer ihåg bäst är kanske Ragunda kommun där de gick fram med fem mandat med ett nytt kommunalråd på listan, en Terese Bengardeffekt. Spännande att se om det håller i sig.

I morgon startar vi med toppnamnen på riksdagslistorna för Moderaterna och Socialdemokraterna, Saila Quicklund och Anna-Caren Sätherberg.

Vi ska komma ihåg att de förtroendevalda är som du och jag, alltså vanligt folk som brinner för att förändra samhället enligt just sin ideologi.

Jag har under den gångna mandatperioden bevakat landstinget och bekymren där är ungefär lika som mandatperioden innan.

Det har varit en turbulent tid, pengarna vill inte riktigt räcka till trots ytterligare skattehöjning och åtgärderna som vidtagits har inte fallit så väl ut alla gånger. Stafettläkarstoppet var ett sådant beslut som fick till följd att distriktsläkare faktiskt flydde länet.

Dessutom saknas det sjuksköterskor och undersköterskor, vilket har gjort att även denna sommar har varit ansträngande för dem som jobbat. Dessutom har det varit väldigt varmt på sjukhuset eftersom det inte finns fungerande ventilation.

Allt handlar om politik och prioriteringar.

LT kommer i årets valbevakning att använda oss av en röd och en blå stol. Till dessa stolar kommer vi att bjuda in politikerna från de olika blocken att sitta ner och prata politik. Vi hoppas att stolarna stundtals ska kännas riktigt heta.

Vi kommer att kräva svar. Väl mött på stolen!

Har du som läsare någon fråga som du vill att vi ska ställa till politikerna mejla den till mig anita.nasberg@ltz.se