Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till pepparkakslandet

/
  • 1. Pepparkakor kan varieras. Kavlade klassiker, mjuka och kryddiga eller mandelstinna och spröda för den som inte orkar med allt kavlande. 2. Överbliven deg plockas bort och används till nästa omgång. Bakplåtspapper ersätter mjöl vid utbakningen. 3. Matberedarens kniv fixar den hackade mandeln på några sekunder. 4. Allt för finhackat blir inte gott ... 5. Med olika mått kan man utnyttja degen maximalt. 6. Till pepparkakor är det glögg som gäller.  Foto: Dan Strandqvist

Kavla eller inte. Hårda eller mjuka. En pepparkaka behöver inte alltid vara ett hjärta eller en gris bara för att det alltid varit så till jul. Möt både nya och gamla kakor som alla smakar kanel, nejlikor och ingefära.

Annons

Förr kavlade man ut degen på mjölat bakbord och tog ut sina pepparkakor med mått. I dag finns det smartare sätt att kavla ut pepparkakor. Dubbla bakplåtspapper där man låter det understa följa med kakorna in i ugnen och därmed slipper man allt lirkande med stekspadar och paletter för att få kakorna oskadade från bakbord till plåt.

Gillar man de lite tjockare mandelpepparkakorna finns det en genväg. Blanda ihop degen och forma den till små kulor något större än oskalade hasselnötter. Kulorna trycks till med en stor gaffel så det flyter ut som en mönstrad kaka klar för ugnen. Mandelpepparkakorna är ruggigt goda och lätta att göra eftersom man helt enkelt hoppar över den dryga utkavlingen.

Pepparkakor är snabbgräddade. Först tycks inget hända och nästa sekund är kakorna brända. Håll koll och ta hellre ut någon minut för tidigt än för sent.

Mjuka pepparkakor är ett i praktiken sockerkakor smaksatta med pepparkakskryddor. Själv blandar jag smeten med mörka sockersorter för mer smak. Farinsocker och det spännande muscovadosockret ger den mjuka pepparkakan härlig smak tillsammans med de vanliga pepparkakskryddorna. Njut gärna kakan med en klick vispad grädde eller krämig vanilj- eller chokladglass. Galet gott är det...

Nästa vecka: Vi fortsätter julförberedelserna med mat som du lagar nu och serverar till julhelgen.

1

2

Tunna kavlade pepparkakor

Cirka 100 kakor

1 dl sirap

1 dl strösocker

1 dl farin

1 dl grädde

120 g smör

1 1/2 msk kanel

1 msk nejlikor

1/4 msk ingefära

3/4 msk pomeransskal

3/4 msk bikarbonat

6 1/2 dl vetemjöl

1. Smält smöret. Blanda alla ingredienser utom mjöl som arbetas i efter alla kryddor. Degen blir lös, men efter några timmar i kylen perfekt.

2. Använd bakplåtspapper som gör baket extra smidigt. Lägg bakplåtspapper både under och över en bit deg som sedan kavlas ut utan extra mjöl. Ta bort det översta pappret och ta ut kakor med mått. Ta bort degen mellan kakorna med kniv eller annat redskap. Dra över kakor med papper till plåt och grädda 5–6 minuter mitt i 225–230 grader. Dra av kakorna från plåten. Ligger de kvar på plåten finns risk att de blir brända på undersidan.

3. Deg som blir över kan kavlas ut på nytt. Med bakplåtspapper i stället för mjöl hårdnar inte degen. Den kan även sparas i kylen.

Mandelpepparkakor

Ca 70 kakor

2 dl sötmandel

200 g smör, rumsvarmt

2 dl strösocker

1 dl ljus sirap

2 tsk mald kanel

2 tsk mald ingefära

2 tsk malda nejlikor

1 tsk bikarbonat

6 dl vetemjöl

1. Hacka mandeln. Lättast går det i matberedare, men se upp så mandeln inte blir alltför finhackad.

2. Blanda mjukt smör med strösocker, sirap och pepparkakskryddor. Fortsätt med bikarbonat, mjöl och hackad mandel. Knåda degen så den blir slät och fin eller kör den till rätt konsistens i matberedare.

3. Rulla degen till små kulor med ungefär 2 centimeters diameter. Tryck ut kulorna med baksidan av en större gaffel så att ett rutmönster bildas. Lyft över kakorna till plåtar täckta med bakplåtspapper och grädda kakorna 10 minuter mitt i 175 graders ugn.

4. Dra kakorna av plåten med bakplåtspapper och allt och låt dem svalna.

Mjuk pepparkaka

1 kaka

100 g smör

2 ägg

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

3 msk muscovadosocker

1 1/2 dl gräddfil

1 1/2 tsk mald ingefära

1 1/2 tsk malda nejlikor

1 1/2 tsk mald kanel

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1. Smöra och bröa en kak-form (1 1/2 liter).

2. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg med strösocker, farinsocker och muscovadosocker. Det blir inte lika pösigt som när man bara har strösocker men det är viktigt att ägg- och sockerblandningen ändå är helt slät.

3. Arbeta i gräddfil, smör och pepparkakskryddorna ingefära, nejlikor och kanel. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner blandningen varsamt i smeten som sedan hälls i formen.Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175-200 grader. Den lägre temperaturen gäller varmluftsugnar. Kakan brukar vara klar efter 40 minuter. Ta ut och vänd kakan på tallrik. Vänta några minuter innan formen lossas.

6

5

4

3

Mer läsning

Annons