Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välkommen att stanna

Var det inte uppenbart tidigare så bör det efter gasattacken utanför Damaskus vara ställt utom allt tvivel: Syrien är ett helvete på jorden. Och det är mot bakgrund av det oerhörda dödandet – varje vecka dödas 100–150 syrier – och det faktum att det inte går att se något slut på inbördeskriget, som Migrationsverket i går beslutade att alla flyktingar från Syrien ska få permanent uppehållstillstånd. Det innebär att de människor som tidigare fått tidsbegränsade uppehållstillstånd nu får stanna. Beslutet öppnar för splittrade familjer att kunna återförenas.

När LT tidigare i år besökte syrierna på flyktingförläggningen i Grytan var oron stor. Läkaren Al sal Coum Hassan flydde med sin familj sedan grannhuset i Aleppo bombats. "Jag vill gärna stanna här i Östersund med hela familjen, men då krävs permanent uppehållstillstånd". "Kanske kan jag börja jobba som läkare här en dag", sa han.

Efter Migrationsverkets beslut öppnas nya möjligheter för de syriska flyktingarna i länet. Det som i förrgår var en avlägsen förhoppning kan nu bli verklighet. Som att vi en dag kommer att möta Al sal Coum Hassan på läkarmottagningen.