Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarnas dom – blockpolitik dumt

Annons

Fredagen bjöd på en mycket välkommen nyhet om svenskarnas syn på blockpolitiken. Den innebär att Moderatledaren Fredrik Reinfeldt får bakläxa när han ser en uppbruten blockpolitik som lika realitisk som att upphäva tyngdlagen.

Det var ju så han sa när han kommenterade Stefan Löfvens utspel om att sossarna ska gå till val ensamma.

Det retade de borgerliga att sossarna öppet spekulerade om blocköverskridande samarbete efter valet. Reinfeldts trognaste vapendragater, folkpartiledaren kallade Löfvens utspel pinsamt.

Men svenska folket tycks – om man får tro Ipsosmätningen i DN – ha en annan hållning även efter detta utspel.

I sanningens namn är förändringarna inte stora. 55 procent av alla väljare vill att partierna inför valet ska gå fram som partier. Det är en ökning med två procent. Av de rödgröna väljarna säger 69 procent nej till blockpolitiken, en ökning med sex procent. Bland de borgerliga är ställningen att oförändrade 43 procent avvisar blockpolitiken medan 53 procent, en ökning med fyra procent, vill ha blockpolitiken kvar.

Det sistnämnda är inte så konstigt. Man behöver inte vara särskilt bra på att räkna för att inse att blockpolitiken är garanten för ett fortsatt borgerligt styre. Problemet för dem är att det med dagens mandatläge i riksdagen samtidigt är garanten för fortsatt inflytande för Sverigedemokraterna. Och det är något som även många borgerliga väljare tycker illa om.

Den negativa synen på blockpolitikens baksidor lär nog också ha förstärkts av att regeringen under hela mandatperioden underlåtit att söka lösningar över blockgränsen. Det gynnar SD och det fördummar politiken, som sossarna säger.

De borgerligas försök att slå tillbaka har alltså inte lyckats så här långt i alla fall.

Opinionen visar på ett stabilt övertag för de rödgröna partierna, ett övertag så stort att inte ens ett SD med opinionssiffror långt över valresultatet ges en vågmästarroll.

Det är verkligen viktigt för Sverige att SD inte tilldelas en sådan roll av väljarna. Om det ändå sker – väljarna är här suveräna – är det upp till landets övriga politiker att de inte får inte denna roll. Det är extra oansvarigt att ge SD mer inflytande än vad valresultatet ger.

Mot det finns det bara en fungerande metod. Den innebär att blockpolitiken monteras ner.

"Det är extra oansvarigt att ge SD mer inflytande än vad valresultatet ger. Mot det finns det bara en fungerande metod. Den innebär att blockpolitiken monteras ner.

Stefan Löfvens utspel mot blockpolitiken tycks gå hem bland väljarna. I varje fall har de borgerligas försök att förlöjliga det socialdemokratiska utspelet inte fått stöd i opinionen.