Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väljarna behöver också planer och poesi

Annons

Det är inte svårt att märka att det socialdemokratiska regeringsalternativet leder kraftigt i opinionen. Stor uppmärksamhet riktas mot svaga opinionssiffror för sossarna, trots att det är Moderaternas siffror som liknar katastrof.

Stor uppmärksamhet riktas också mot partiordförande Stefan Löfven. I busk­agitationen talas om att han inte har den vana och den kunskap som krävs. Allt enligt grundtanken: svetsare förbli vid din svets.

Tänk så märkligt när jag tycker precis tvärtom. Vad fantastiskt att en arbetare som har svetsat Rc-lok kan göra anspråk på landets högsta ämbete. Att en arbetarledare även i vår tid kan härdas i facklig och politisk strid för att kunna bli aktuell. Det är vad Löfven uppnått genom att leda IF Metall något som också gett honom en plats i det socialdemokratiska partiets högsta ledning. En bakgrund som gör det naturligt att han nu kan göra anspråk på statsministerposten.

Någon stämning av att Löfven skulle vara på fel plats i livet märktes förstås inte i går inför storpubliken i Almedalen. På kvällen när talet hölls hade skyfallet i Visby avlösts av ett stilla gråväder. Men stämningen var god. Miss Li går hem i nästan alla åldrar.

Löfven går hem hos de sina. Här har han inga problem att visa sina drömmar.

Det ser ju ut som om väljarna i gemen är mer svårflörtade än tidigare vad avser hållningen till de stora partierna. Men jag undrar Löfven inte går hem också bland många som vill ha regeringsskifte men som trots det inte tänker rösta socialdemokratiskt.

Det är dags för fler att börja tänka lite mer på hur Sverige ska styras efter valet.

Det gäller förstås i första hand de som av något slags allmänt missnöje tänker rösta på den öppna neofascismen i form av Sverigedemokraterna. Tänk dig tanken att de verkligen får makten i Sveriges land, och fråga dig om det är vad du verkligen vill ha. Här var Löfven föredömligt tydlig.

Men uppmaningen gäller också dig som vill byta ut de borgerliga utan att attraheras av den pragmatism som kännetecknar sossarna. Frågan är: Hur ska Sverige styras?

Svaret avgörs av valresultatet. Ett rödgrönt alternativ är att föredra i alla lägen. Men om det behövs måste blockgränsen brytas. Det är inget som uppskattas av väljarna om man får tro aktuella mätningar. Men alternativet, fortsatt inflytande för SD, är värre.

I går talade Löfven jobb, jämlikhet och hälsoklyftor. S-märkt pragmatism i planform som kan gå hem. Men för att vinna val måste man ge oss mer. En dröm som Katrin Kielos skriver i Aftonbladet. Den finns i Löfvens tal. Våga visa det även för väljarna. Plan och poesi.

Vad fantastiskt att en arbetare som svetsat Rc-lok även i vårt tid kan göra anspråk på landets högsta ämbete.