Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj solidariteten i höst

Om mindre än fyra veckor är det val . Ett val som kommer att ha stor betydelse för vilket samhälle Du och jag vill ha i framtiden. Det handlar om mycket skilda värderingar mellan de två blocken, där det ena värnar egoismen och det andra solidariteten.

Annons

Du som har jobb har under dessa år fått sänkt skatt och det känns säkert bra, det har ökat din köpkraft och du kan spendera mer på egen konsumtion.

Samtidigt så har våra välfärdssystem på ett bryskt sätt urholkats så till den grad att många i dag behöver gå till det sociala och få stöd för att klara sin försörjning. 

I dag finns som sagt ingen garanti för att man ska få vara kvar i samma arbete livet ut eller att man får vara frisk hela livet. Tänk om något skulle drabba just dig och du upptäcker att den ersättning då får inte motsvarar vad du tänk, på grund av att den borgerliga alliansen tilldelat skattesänkningar i 100-miljardersklassen till de som idag har arbete och där den största skattesänkningen tilldelats de som har de högsta inkomsterna.  

I ett samhälle där vi bryr oss om varandra samlar vi ihop pengar för att gemensamt vara med och betala vård, skola och omsorg. Ett samhälle där ingen lämnas utanför utan där det finns ett skyddsnät som tar hand om alla oavsett om man är rik eller fattig. 

För mig är det självklart vilket samhälle jag vill ha det samhälle där vi bryr oss om varandra är en självklarhet. 

Hur kan man som medborgare i vårt Sverige i dag acceptera att sjukskrivna över en natt skall flyttas från sjukskrivning till någon form av aktivitet hos arbetsförmedlingen och därmed prövas att stå till arbetsmarknadens förfogande.

Hur kan vi acceptera att byråkratiska regler avgör om jag är sjuk eller inte. Orsaken till detta ser jag som att den borgerliga regeringen vill dra ner på alla typer av ersättningar för att kunna sänka skatterna ytterligare för de rikaste i vårt land.

Detta är inget snällt samhälle och denna regering är inte snäll mot många grupper i vårt samhälle. Jag tycker det är skämmigt att vi 2010 behandlar individer på det sätt som denna regering fastlagt i nån sorts iver att tvinga ut människor till arbete arbeten som dessutom inte finns. 

Nej, kom ut i verkligheten, lyssna på de som har det svårast och försök att för en gångs skull visa någon sorts empati, men det kanske är lite väl mycket begärt. 

För mig har solidaritet alltid varit ett ledord.

Jag har aldrig tyckt att skatten varit för hög, för jag vet hur den används och att den kommer så många till del som är sjuka och arbetslösa. 

Vill d u också ha ett varmt och gott samhälle, där vi bryr oss om varandra då skall Du verkligen, för det första gå och rösta senast den 19 september, den 20:e är det för sent.

För det andra skall du lägga din röst på det parti som har omtanke om varandra med i sitt program. Jag lägger i alla fall min röst på Socialdemokraterna.

Kjell Svantesson

Ordförande Socialdemokraterna i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel