Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välj kläder utan päls

Snap! Fällan slår till och krossar benen i din fotled. Smärtan är outhärdlig. Paniken sprider sig i kroppen.

Snap! Fällan slår till och krossar benen i din fotled. Smärtan är outhärdlig. Paniken sprider sig i kroppen. Du sliter och drar desperat för att komma loss, men ju mer du försöker, desto djupare tränger tänderna in i benet och smärtan blir värre. Du försöker allt du kan, men förgäves, du sitter fast. Solen går ner, du är hungrig, fryser och är rädd. Flera dagar av smärta och hunger passerar tills du till slut stryps till döds av fällans ägare. Ditt liv som en vacker prärievarg har fått ett abrupt och smärtsamt slut, för att din päls ska bli en pälskrage på en jacka långt bort i ett kylslaget Sverige.

Många människor tar för givet att päls med dess djurplågeri är någonting förlegat. Vi ser trots allt inte så många pälskappor längre och det finns ju fuskpäls. Så här års ser vi dock äkta pälskragar på jackor eller pälstofsar på mössor vart vi än vänder blicken, och varje krage eller tofs av äkta päls innebär ett djur som gått en plågsam död till mötes. 15-20 procent av den päls som säljs i världen kommer från djur som fångats i det vilda, som prärievargen i exemplet, ofta i fällor som är förbjudna inom EU. Andra djur har inte samma tur som prärievargen att hinna dö innan den skinnas på sin päls, utan skinnas levande under ofattbar smärta. Undersökningar har visat att hjärtat kan slå 5-10 minuter efter att de har skinnats på sin päls och lämnats att dö. Allt för att bli en onödig detalj på en jacka nu i vinter.

Nästa gång du köper en jacka, välj en djurvänlig jacka och låt pälsen sitta kvar på sin ursprungliga ägare.

Susanne Thörnqvist Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel