Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valfrihet – bättre hemtjänst?

Stora förändringar är på gång inom hemtjänsten när de privata alternativen kommer in på marknaden.

– Syftet är att ge bästa möjliga valmöjligheter, säger Kirsi Heini, Sektorschef inom hemtjänsten.

Efter det politiska beslutet att LOV, lagen om valfrihet, ska börja gälla i Östersunds kommun från den 1 januari 2014, pågår en stor omorganisation inom hela vård- och omsorgsförvaltningen, VOF.

VOF kommer att delas upp i olika sektorer, i stället för i geografiska områden där hemtjänsten, personlig assistans och särskilt boende förut var sammanblandade.

Inom hemtjänsten egen regi kommer en sektorschef att ha ansvaret för hela hemtjänsten i kommunen. Sektorschefen kommer också att ha ett nära arbete med en kvalitetsansvarig och en verksamhetsutvecklare.

Vinsterna enligt sektorschefen Kirsi Heini blir en plattare organisation eftersom biträdande chefstjänster tagits bort.

– Vi kommer att få högre kvalitet och använda resurserna bättre, säger hon.

I och med att hemtjänsten blir en renodlad sektor kommer nuvarande arbetsuppgifter som ledsagning och avlösning i hemmet att försvinna. Inom hemtjänsten kommer undersköterskor, sjukgymnaster, distriktssköterskor och arbetsterapeuterna fortsätta att arbeta tillsammans som de gjort tidigare

– Vårt rehabiliterande arbetssätt är unikt för Sverige och det kommer vi att fortsätta med, säger Kirsi Heini.

Inom förvaltningen kommer även en ny enhet att finnas, den Hälsofrämjande enheten. Inom den ryms legitimerade sjukgymnaster, distriktssköterskor och arbetsterapeuter som kommer att serva särskilda boende och de personliga assistentgrupperna. De kommer också att erbjuda sina tjänster till de privata vårdföretagen. Personalen blir fortsatt anställda av kommunen.

– Den som behöver hemtjänst ska kunna välja mellan kommunen, ett större eller mindre företag. Kommunen ska erbjuda legitimerad personal från den Hälsofrämjande enheten till de små företag som bara har några få brukare och som kanske inte har resurser att anställa legitimerad personal, säger Kirsi Heini.

Just nu pågår de fackliga diskussionerna där Vårdförbundet, LSR och FSA deltar för att komma fram till hur fördelningen av tjänsterna ska bli.

Förändringarna har lett till en del oro bland personalen medger Kirsi Heini.

– Alltid när det sker stora förändringar blir det en viss oro i en organisation, men inga tjänster kommer att försvinna.

* LSR, sjukgymnastförbundet

* FSA, organiserar arbetsterapeuter