Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valfria möjligheter

Annons

När lagen om valfrihetssystem, LOV, infördes så innebar det fler företag och därmed fler möjligheter för de med behov av vård och omsorg att få behoven utförd utifrån önskemål.

Det höjde kvaliteten! Minst lika viktigt var att kommunen och landstinget fick ta fram tydligare underlag som visade på vilka kostnader som finns i den egna verksamheten och vilken kvalitet som ska nås.

För mig som centerkvinna är kvaliteten viktigast i välfärden. Här kan kommuner och landsting bli bättre på att ställa krav på vad som ska utföras samt att följa upp vad som gjorts och att de personer som tar del av vården och omsorgen är nöjda.

Men valfriheten medför fler vinster. Den allra största som de privata vård- och omsorgsföretagen bidragit med är att den offentliga verksamheten blivit mer kostnadsmedvetna och ser vilka möjligheter som finns till utveckling. Det har framkommit när beräkningar gjorts för att få fram hur mycket av personalens tid som läggs till dem som behöver hemvårds insatser. Det innebär att fler timmar utförs idag med samma personella resurser till de omvårdnads behövande för samma budgetram!

Särskilt Vänsterpartiet, men även Socialdemokraterna, tar återkommande upp att det inte är ok med vinster i vårdföretagen, som oftast drivs av kvinnor. Detta skapar ett ointresse för att få personer att välja vård- och omsorgsyrken. För att arbeta med människor ska inte kunna löna sig. Däremot är det helt okej att göra vinster på att bygga husen människorna vårdas i eller att ge service till de maskiner som behövs. Dubbelmoralen är total.

Som centerkvinna är jag för ett jämställt, företagsvänligt samhälle där alla människors lika värde räknas och skattepengarna används på ett effektivt sätt till den bästa kvalité för de vård och omsorgsbehövande. Jag vill se större flexibilitet för personal att välja arbetsgivare och en god arbetsmiljö!

Berit Johansson (C) Ledamot i Kommunfullmäktige i Berg och i Jämtlands läns landsting, Ledamot i Centerkvinnornas förbundsstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel