Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärdsbranschens kompisnät

62 procent av svenskarna tycker att det är en bra idé att förbjuda vinstuttag i skattefinansierad vård, skola eller omsorg. Trots det vägrar alla partier utom Vänsterpartiet att ta i frågan om non-profit i välfärden. Hur kommer det sig? Kanske får vi en del av förklaringen i en ny bok med titeln "Den stora omvandlingen - en granskning av välfärdsmarknaden". Där beskriver författarna Kent Werne och Olav Fumarola Unsgaard hur banden mellan politiken och näringslivet inte bara har stärkts, utan flätats samman till en enda härva av kompisrelationer och köpta budskap.

Demokratiutredningen konstaterade redan för 13 år sedan att "påtryckarbranschen" började få allt större inflytande. Sedan dess har lobbyister, rådgivare och PR-konsulter med ett förflutet som politiker skaffat sig ännu mer makt. Välfärdsbranschen har varit särskilt duktig på att värva före detta politiker.

Några exempel: Miljöpartisten Mikaela Valtersson är ordförande i Friskolornas Riksförbund, där tidigare Anders Hultin (M), en av friskolereformens konstruktörer, varit ordförande. Hultin startade friskolekedjan Kunskapsskolan, (där Mikaela Valtersson numera är vice vd) tillsammans med moderaten och pr-gurun Peje Emilsson, som för ett par år sedan värvade socialdemokraternas valstrateg i valrörelsen 2010, Stefan Stern till ett av sina bolag, vilket bland annat resulterade i en DN Debatt-artikel där Stern varnade Socialdemokraterna för att inta en vinstkritisk linje. Stern blev senare kommunikationschef på Investor, ägare av vårdkoncernen Aleris och 30 procent av Kunskapsskolan.

Anders Hultin var också vd för JB Education som gick i konkurs i fjol. Hultin och Anders Borg (M) är jaktkompisar och var best man på varandras bröllop, enligt Expressen.

När skandalen kring Caremas äldreboende briserade fick Stockholmsmoderaternas ordförande, pr-konsulten Henry Sténson uppdraget att städa upp. Sténson är också styrelseordförande för SKL:s tidning Dagens Samhälle, som ryckte ut till Caremas försvar med en rad artiklar. Chefredaktör för Dagens Samhälle är Mats Edman, vars sambo Cecilia Stenshamn också försvarat Carema i en bok som tankesmedjan Timbro beställt. Hänger ni med? Bara en tråd till: Carl Bildt (M) har varit ordförande i Peje Emilssons pr-bolag Kreab, som Stockholms stad anlitade för mediehantering efter Caremaskandalen.

Det är kanske inte så konstigt att vinster i välfärden är en känslig fråga.