Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välfärden betalar för skattesänkningarna

Annons

Svenskarna har tyckt till om tillståndet i välfärden. Har det blivit bättre eller sämre sedan 2010? Sämre, anser en majoritet, enligt en undersökning från opinionsinstitutet Novus. Nu är det inte konstigt att till exempel 57 procent anser att skolan har blivit sämre eftersom den generellt blivit just det. Likvärdigheten minskar, kunskapsresultaten är fallande. Detsamma gäller de sociala skyddsnäten. Utförsäkringarna av sjuka fortsätter, för varje år urholkas a-kassan; nio av tio arbetslösa får i dag ut mindre än 80 procent av sin tidigare lön i a-kassa.

Inom Moderaterna ser man förstås inget samband mellan 130 miljarder i skattesänkningar och den utbredda uppfattningen att välfärden befinner sig på dekis. Partisekreterare Kent Persson (M) låter som en pr-konsult när han kommenterar resultatet av välfärdsundersökningen. "Här signalerar väljarna att det finns mer att göra inom både skol- och sjukvårdsområdet. Då måste vi utforma en politik som ger svar på de frågorna".

Det är det nymoderata konceptet i ett nötskal; när människor uttrycker allvarliga farhågor svarar Moderaterna att man ska bli bättre på att tolka "signaler", "lyssna in" och ge "svar". Det är inte politiken som felar, utan kommunikationen som behöver vässas. Men kommunikation kan aldrig välta ekonomiska samband.

Nästan samtliga samhällsekonomer av betydelse är nämligen överens om att ekvationen fortsatta skattesänkningar–höga välfärdsambitioner inte går att förena. Inte på långa vägar. I den budget som Anders Borg presenterar i morgon sänks skatten med ytterligare 15 miljarder. Vad Borg inte berättar är att det är välfärden som får betala notan, genom fortsatt bostadsbrist, fortsatt urholkade statsbidrag till offentlig sektor, fortsatt försämrad köpkraft för sjuka, studenter och arbetslösa.

Välfärden har blivit sämre, tycker svenskarna. Och sämre ska den bli. Det är Moderaternas bestämda uppfattning.