Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet som glöms bort

Endast 11,8 procent av den röstberättigade befolkningen i vårt land gick och röstade vid förra kyrkovalet 2009. Norderö församling hade däremot betydligt högre valdeltagande än så, medan Brunflo församling hade lägre än riksgenomsnittet.

I Härnösands stift är nästan 80 procent av befolkningen medlemmar i Svenska kyrkan, där knappt en kvarts miljon får rösta. Vid senaste kyrkovalet var valdeltagandet i stiftet 13,2 procent. En sammanställning gjord av Svenska kyrkan visar att valdeltagandet var allra störst i Hemsö församling, Härnösand. Där röstade 33,6 procent av medlemmarna. På andra plats hamnar Norderö församlig med sina 31,3 procent. Minst benägna att rösta i kyrkovalet i länet 2009 var Brunflo församlings medlemmar, där endast 9,02 procent röstade.

Ingrid Svensson forskar om religion och politik vid Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms Universitet. Hon är inte förvånad över det stora valdeltagandet på Norderön.

– Svenska kyrkan har en större förankring på mindre orter jämfört med större städer. När samhällsservice som post och affär monteras ned, finns ofta kyrkan där som en slags sista utpost. Sedan beror valdeltagandet alltid på folk och kyrka på den bestämda orten.

– 11,8 procents valdeltagande motsvarar grovt sett den andel som på något sätt är aktiva i Svenska kyrkan. Trots att flertalet svenskar är medlemmar har ju de flesta ett passivt medlemskap, se bara hur få som besöker vanliga gudstjänster.

Ingrid Svensson ser dock en stor anledning även för passiva medlemmar att bruka sin rösträtt.

– Sverigedemokraterna har insett att kyrkovalet liknar det kommunala valet. Deras strategi är att påverka kyrkan inifrån, men också att skaffa sig legitimitet och erfarenhet inför förestående val till EU, kommun, landsting och riksdag. Jag skulle personligen önska att de fick konkurrens.