Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet roligare med unikt koncept

Förra riksdagsvalet ökade Bräcke kommun andelen förstagångsväljare mest i Sverige. Kanske på grund av runtomkringevenemanget FESTiVAL. Under valdagen var de igång igen.

Annons

2006 använde 57 procent av förstagångsväljarna i Bräcke kommun sin möjlighet att påverka det politiska läget. 2010 steg siffran med 22 procentenheter till 79 procent. Den ökningen gjorde att Bräcke kommun stod för den största ökningen av valdeltagande bland förstagångsväljare i hela landet.

En möjlig anledning till detta kan vara FESTiVAL. Anna Lundström är kulturchef i Bräcke kommun och står bakom idén som går ut på att ha aktiviteter som inte är politiska i sin sak men som sker i anslutning till vallokalerna. Det kan till exempel vara dansuppvisningar, livemusik eller en möjlighet att sätta sig ner och fika. Där bibliotek finns i samma lokaler hålls dessa öppna.

– För fyra år sedan pratades det om att valdeltagandet var på nedgång i vissa åldrar, säger Anna Lundström som befinner sig i Gällös bibliotek på valdagen.

– Den representativa demokratin fungerar ju inte om inte alla röstar. Det var då jag fick den här idén som vi var ensamma om i Sverige då.

I år har även Krokoms kommun FESTiVAL. Där minskade andelen förstagångsväljare mellan de två senaste riksdagsvalen.

– Jag tänker att man lockar fler flugor med socker än med ättika, säger Anna Lundström och syftar på de aktiviteter som pågår runtomkring själva röstandet.

Om FESTiVAL får invånarna i Bräcke kommun att lämna sofflocket för att delta i någon av aktiviteterna och på så sätt ökar valdeltagandet kan inte Anna Lundström svara säkert på.

– Men jag tror att det inte kan göra saken sämre, utan bara bättre, säger Anna Lundström.

Hon uppskattar att mellan 100-150 personer på olika sätt jobbar med FESTiVAL i Bräcke under valdagen. En av dem är Sandra Toresson som säljer fika på folkets hus i Bräcke i anslutning till vallokalen.

– Jag tror att det är väldigt viktigt med den sociala biten vid ett sådant här tillfälle, säger Sandra Toresson som själv är förstagångsväljare.

– Bland dem jag umgås med röstar nog alla.

Jesper Theorell och Sandra Eklund har kommit till vallokalen i Bräcke för att se på en dansuppvisning. Jesper Theorell får rösta för första gången.

– Jag vet inte om det är viktigt med aktiviteter runt omkring vallokalen men det är roligt att det händer något, säger Jesper Theorell.

– Det låter som att de flesta av mina vänner ska rösta. De som inte ska göra det säger att "min röst gör väl ingen skillnad". Men det handlar ju om Sveriges framtid så det är klart att det är viktigt.

Källa: SKL