Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet i Krokom avgörs på mållinjen

Oppositionsrådet Rolf Lilja (S) i Krokom tycker att staten har svikit landsbygden när det gäller satsningar på bredband.
– Kommunerna ska klara sig själva medan marknaden kanske klarar tätorten, där det finns kunder, säger han.

– Marknaden är inte intresserad av glesbygden och då måste det vara en uppgift för samhället, En statlig satsning måste till vad gäller både bredband och mobiltelefoni. Om näringslivet ska kunna utvecklas måste det finnas bredband även ute på landsbygden.

Inför detta val andas Rolf Lilja morgonluft. De slåss om makten som eget parti men kommer att presentera en budget tillsammans med Västerpartiet.

Så ni är sugna på att återta makten i kommunen?

– Inte bara sugna, vi är beredda. Vi hoppas kunna ta tre mandat ytterligare för att få majoritet tillsammans med Vänsterpartiet, om de får behålla sina mandat.

I dag är Krokoms kommun en inflyttningskommun främst kanske i Ås, Dvärsätt och Krokom.

– Man glömmer bort att det exempelvis i Hotagen också är en stor inflyttning. Det är större utflyttning men det fylls hela tiden på med nya invånare.

Vilken är den viktigaste framtidsfrågan för Krokoms kommun?

– Mer inflyttning förstås, för det krävs att det finns bostäder inte bara i Ås och Dvärsätt. I centrala Krokom är det viktigt att det blir fler bostäder, det var väldigt länge sedan det byggdes något.

– Det finns färdiga bostadsområden som är projekterade och klara, det handlar bara om att sätta spaden i jorden. Det kanske finns privata byggföretag som är intresserade av att bygga hyresrätter här. Färdiga tomter finns även i Ytterån, Nälden och Trångsviken, de borde vi marknadsföra bättre.

– Då blir nästa fråga förstås arbetstillfällen. Vi måste intressera företag att etablera sig här.

Närheten till Östersund är en fördel. Därmed har de också en gemensam arbetsmarknad.

– Vi har en utpendling från kommunen med runt 2 700 personer samtidigt som det är runt 1 000 personer som pendlar in. Vi har alltså en väldig trafik på E 14.

LOV, alltså privat hemtjänst, har prövats i Krokoms kommun under mandatperioden. Vad har du att säga om det?

– Vi var kraftiga motståndare till detta och det är vi fortfarande. Vi kommer med allvar att ompröva detta om vi får makten.

– Men vi måste bli bättre inom den kommunala äldreomsorgen, här kan man inte heller köra i gamla hjulspår. Vi har en bra äldreomsorg, men vi kan bli bättre. Framför allt måste det bli bättre villkor för dem som arbetar där. I dag är det oerhört stressigt för personalen.

När jag frågar om skolan säger han att resultaten inte är så bra, alla klarar inte behörigheten att söka till gymnasiet vilket är satt som mål.

– Men det är inte betyg från fjärde klass som kommer att ge bättre resultat i skolan, det är fler lärare och andra vuxna i skolan och läxhjälp i skolan. Det finns ett system med muntliga omdömen i skolan och det är bra.

Hur har livet varit i kommunen efter mobbningsdomen, alltså då en anställd tog sitt liv på grund av mobbning och kommunens tjänstemän blev fällda i tingsrätten.

– Det har påverkat både förvaltningarna och politikerna, det råder ingen tvekan om det. Men det som är allra värst är hoten mot oss politiker efter detta.

Nu kommer domen att överklagas så det är inte över än.

Vad är då den viktigaste frågan för Socialdemokraterna?

– Ingen enskild fråga utan en kombination av flera saker, att få kommunen att växa för att få resurser att klara de åtaganden vi har, som skola, barn– och äldreomsorg. Det går hand i hand.

– Fritiden är viktig för folk, det behövs större satsningar på kulturskolan integrerat med övriga skolan. Dessutom vill vi lyfta föreningslivet genom aktivitetsstöd och arenastöd, exempelvis.

– Det planeras en sporthall i Änge som är underfinansierad i majoritetens budget. De säger att de ska bygga tillsammans med näringslivet, men det har inte presenterats något näringsliv än. Det handlar om minst 15 miljoner som inte är finansierat, men det vill vi göra i vår budget.

När det gäller valutgången är Rolf Lilja väldigt optimistisk. Han tror att de kommer att göra ett bra val i Krokom och han tror på ett maktskifte i regeringen.