Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet ett steg i fel riktning

I går hölls val i militärdiktaturens Burma. Det var 20 år sen sist.

Men den här gången tog militären inga risker. Förra gången vann nämligen fel parti – ur militärens synvinkel. Då segrade fredspristagaren Aung San Suu Kyis parti utan att få tillträda makten. Hennes liv har sen dess, förutom alla de priser hon fått från omvärlden, mestadels bestått av husarrest.

Hennes parti uppmanade till bojkott av gårdagens val som ägde rum i ett läge där flera tusen politiska fångar hindrats från att deltaga som kandidater på grund av att de sitter fängslade.

Regimen är av den brutala typen. De väldiga munkledda demonstrationerna hösten 2007 slogs ner med våld. På det följde det fasansfulla fiaskot våren 2008 när cyklonen Nargis slog in över kustlandet med cirka 140 000 döda som följd. Inte heller demokratier kan skydda sig mot naturkatastrofer, men regimens ovanligt okänsliga agerande i katastrofens spår visar regimens karaktär. I stället för att sätta till alla resurser för att bistå de drabbade, hindrades internationella biståndsinsatser. I stället fullföljde regimen den folkomröstning som förberedde gårdagens val. En burmesisk komiker dömdes därefter till 59 års fängelse för att han kritiserat regimens agerande. Det hela vore ett lyckat skämt om det inte vore rena rama verkligheten.

Valet i går rapporterades som lugnt. Och sant är att delar av oppositionen valt att delta. Utifrån sett är det svårt att säga vad som är rätt taktik.

Framtiden lär utvisa vad valet betyder. En sak är att ta fram nya – om än odemokratiskt valda – ledare inom landet. Säkert är att den militärregim som hoppas att det ska ge den större legitimitet i omvärlden hoppas för mycket.

Ett val är inte alltid ett steg i rätt riktning.