Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet blir en rysare – en ”halv noslängd” kan avgöra utgången

Jobben och vården kommer att bli de viktigaste frågorna i valet för Socialdemokraterna. Full sysselsättning är målet.

Var de nya jobben skapas kommer att bli avgörande.

Annons

Det slog Carin Jämtin från partistyrelsen fast när hon besökte Socialdemokraternas distriktskongress i Östersund i helgen.

• Men i en färsk opinionsundersökning är det ändå statsminister Fredrik Reinfeldt som väljarna har mest förtroende för när det gäller jobben?

– Det finns mätningar som har visat tvärtom också, säger Carin Jämtin, jag tror det är jämt skägg egentligen. Det är på valdagen det kommer att avgöras.

Hon tror att valet kommer att bli en riktig rysare. Den som vinner gör det med en halv noslängd, för att använda travspråk.

• Vad kommer att avgöra?

– En blandning av olika saker, vilken sida som har framtidsvisioner och var de nya jobben kommer någonstans är lösningen inför framtiden. Det behöver inte vara så spännande, mer handla om vem som kan styra Sverige in i framtiden.

– Men klart är att klimatomställningen kommer att skapa jobb, men det behövs politiska styrmedel.

Hon pekade på den höga ungdomsarbetslösheten i landet och att var tredje arbetslös dessutom är långtidsarbetslös.

– Socialkontorens kostnader ökar i landets kommuner eftersom regeringen har en jobbpolitik som inte fungerar.

När det gäller kritiken mot Mona Sahlin under senare tid tror Carin Jämtin att det är något provocerande kring kvinnor med makt,

– Mona har makt och det skäms hon inte över, snarare tvärtom hon tar den makten. Nu ska vi se till att Mona Sahlin blir statsminister, vi och Sverige kan inte vänta till nästa val. I dag lever vi på lånade pengar och risken är att arbetslösheten biter sig fast.

Att det ser ut som det gör i vårt län med arbetslöshet och en utarmning av befolkningen visar, enligt Carin Jämtin, att den här regeringen inte har någon regionalpolitik alls.

– De har pratat mycket med inget har hänt, säger hon. De måste stötta utvecklingen i de branscher här som de bedömer har möjlighet att överleva, självklart handlar det om turismen men det finns andra branscher också.

– Det handlar om en regionalpolitik som tar hänsyn till att vi är olika i Sverige.

Hon pekar även på osäkerheten inför valrörelsen, med ett röd grönt samarbete som de måste förhålla sig till.

– Men Göran Persson har under sin tid formulerat 15 budgetar tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet, nu kommer vi med en gemensam vårmotion.

– Den stora utmaningen åren framöver är att det nu kommer ut lika många ungdomar från studierna som när 40-talisterna gick ut. De har det ganska kärvt just nu.

– Det behövs bostäder, de måste få jobb och utbildning. Det är viktigt att de inte hamnar utanför.