Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsbrott ökar mest i Jämtland

Jämtland är det län i landet där antalet anmälda våldsbrott har ökat mest de senaste tio åren. Ökningen i länet är hela 76 procent medan ökningen i de tre storstadslänen ligger på 18 till 34 procent.

Tidningen Dagens Nyheter har sammanställt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, och tagit reda på hur många våldsbrott som anmäldes åren 2000-2002 jämfört med 2010-2012. Sammanställningen visar att antalet anmälda våldsbrott per 100 000 invånare har ökat i samtliga av landets 21 län. I hela landet är ökningen på tio år 39 procent men Jämtlands län har antalet anmälningar alltså ökat med nästan det dubbla.

– Det är en mycket intressant trend, för generellt har vi haft en positiv utveckling i Sverige där våldet minskar. Resultatet kan visa på att polisen blivit bättre på att uppmärksamma våldsbrott i de här länen, men också att det tagit längre tid för våldsminskningen att slå igenom där, säger Sven Granath, Brå:s expert på våldsbrott, till DN.

Enligt honom ligger en stor del i den generella ökningen i att samhället alltmer har uppmärksammat våldsbrott på senare tid och att polisen har blivit bättre på att ta upp anmälningar. Flera poliser som DN har talat med tror även att den nationella satsningen mot våld i nära relationer kan avspeglas i statistiken.

Men trots att antalet anmälda våldsbrott har ökat kraftigt i flera av landets glesbygdslän är andelen våldsbrott relativt låg jämfört med exempelvis Stockholm.