Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Väldigt inspirerande"

Ett fotbollslag i Jämtland som får sina spelare att ställa sig på teaterscenen.

Reportaget väckte Lena Adelsohn Liljeroths nyfikenhet.

– Väldigt inspirerande, säger regeringens kultur- och idrottsministern efter måndagens besök på Jämtkraft Arena.

Lena Adehlson Liljeroth kom till länet under söndagen och såg då världscuppremiären i skidskytte. Innan avfärden mot Bryssel i kväll valde hon att besöka Östersunds FK.

– Jag läste om ÖFK i tidningen någon gång i vintras, hur man gifter ihop idrotten och kulturen. Jag tror väldigt mycket på det, säger hon.

– Men nu i dag har vi mest talat om hur idrotten kan lära sig av läsning. Hur det kan hjälpa barn och unga killar att bli koncentrerade, utveckla sitt språk och att uttrycka sig – och därmed också bli bättre på fotbollsplanen.

Är det här mötet något du tar med dig tillbaka till regeringen?

– Absolut. Det borde inte finnas någon motsättning mellan kulturen och idrotten. Det har ibland varit att man konkurrerar om samma pengapåse, då är det ännu viktigare att visa att vi kan hjälpa varandra.

Lena Adelsohn Liljeroth frågade också om ÖFK hade blivit bättre på planen av kultursatsningen.

– Det råder ingen tvekan om det, säger Daniel Kindberg när sporten ställer samma fråga.

– Vi kan inte separera människan från fotbollen. Om du inte förstår skrivandets makt och känsla, om du inte förstår att uttrycka dig på olika sätt, så har du också svårt att uttrycka dig och fatta beslut på fotbollsplanen med det sättet vi spelar. Vi vill vara kreativa och då är modet extra viktigt, utvecklar ÖFK:s ordförande.

Har spelarna någon gång varit tveksamma till alla kultursatsningar?

– Många av spelarna var tveksamma innan teaterföreställningen. Men ytterst få var tveksamma efter föreställningen. Det var samma när vi skulle skriva boken, säger Kindberg.

ÖFK har ju i höst färdigställt en bok där alla spelare och ledare har bidragit med sin en egen historia, utifrån temat "Min väg till ÖFK".

Och det kommer fler kultursatsningar.

– Vi har mycket mer på gång. Men vad kan jag inte gå in på ännu, säger Kindberg.