Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldet måste få ett slut

Tre unga israeliska pojkar hittades nyligen skjutna och begravna utanför staden Halhul på Västbanken efter att ha varit kidnappade. Händelsen har lett till att en ny våg av våld har trappats upp i området. Kidnappningen av de israeliska pojkarna skapade den största militära sökaktionen i Västbanken på ett decennium. Hämndaktioner från Israel har inletts. I helgen kom rapporter om flera misshandlar mot unga palestinier och mordet på en 16-årig palestinsk pojke som brändes levande.

Efter att området varit förhållandevis lugnt ett tag har nu Västbanken återigen blivit en plats där våld hör vardagen till. Extremister från båda håll i konflikten har börjat sätta agendan igen. Och som det ser ut är det även denna gång den palestinska befolkningen som får betala. Mordet på de tre israeliska pojkarna ska givetvis fördömas och de skyldiga ska ställas till rätta. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har beskyllt palestinska Hamas för morden. Men Israel har inte ställt Hamas till rätta, utan har i stället inlett en kollektiv bestraffning av det palestinska folket. Militära räder mot palestinska flyktingläger, flyganfall över Gaza, över hundra skadade civila på några dagar.

Nu finns risken att de försoningssamtal som ett tag har förts mellan Israel och Palestina rinner ut i sanden. Oavsett vems "fel" det är att konflikterna återupptagits är det bedrövligt att Israels ockupation av Palestina får fortsätta. Hur mycket blod ska behöva spillas på Västbanken innan omvärlden tar sitt ansvar?

Sverige som land var en gång i tiden präglat av internationell solidaritet och borde bli det igen. Svenska regeringen borde göra allt i sin makt för att stoppa våldet. Utrikesminister Carl Bildt har i skrivande stund inte kommenterat den senaste tidens utveckling på Västbanken. Även EU och USA har ett stort ansvar för att fredsprocesserna ska återupptas. Om Israel fortsätter visa ointresse för fred bör bojkotter och sanktioner diskuteras. Omvärlden behöver ta ansvar om våldet ska kunna stoppas. Det har blundats för länge.