Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valde ÖFK efter råd av Lagerbäck

Han var med och spelade upp Sarpsborg 08 till norska högstaligan. Han knackar på dörren till landslaget, och tog emot råd av Lars Lagerbäck inför flytten till Östersund. Nu vill "Harry" Björnsson göra målvaktsposten i ÖFK till sin.

Haraldur Björnsson, eller "Harry" som han kallas, gjorde sin första träning med Östersunds FK på måndagen. Den isländske målvakten har varit på plats och sett de två senaste hemmamatcherna, och har gillat vad han sett.

– Sättet de spelar fotboll, och hur spelarna håller bollen inom laget och tar sig framåt. Jag är imponerad av vad jag sett i de två matcherna. De hade otur som inte vann senast (mot Ljungskile), säger Haraldur Björnsson, som ansluter från norska Sarpsborg 08, som han var med och spelade upp i högstaligan under sin debutsäsong 2012. Men någon match i Tippeligan blev det inte. En långvarig skada i ljumsken gjorde att han tappade sin plats mellan stolparna.

– Det kallas för "Gilmore's groin". Det tog tid att ta reda på vad det var, det var det som var mest frustrerande. Jag blev skadad i januari, men opererade mig först i juni, sen var jag tillbaka sex veckor senare, berättar han.

Väl tillbaka i spel blev det utlåning till klubbar i andraligan. Först till Fredrikstad, och under våren i Strömmen IF där han har varit ordinarie. Före tiden i Norge spenderade "Harry" tre år i skotska Hearts akademi följt av tre år hemma på Island. Nu går flyttlasset till Östersund och Superettan.

– Det var lite trist att inte kunna fortsätta med Sarpsborg efter att ha varit med och spelat upp dem, men det viktiga var att få matcher.

25-åringen har avverkat samtliga u-landslag för Island. Det blev 19 landskamper med U21-laget, inklusive EM-slutspelet 2011 där Island blev trea i sin grupp, och det är nog bara en tidsfråga innan han får göra sin första a-landskamp.

– Jag satt med på bänken i sex av tio matcher under VM-kvalet, och även i play off-mötet med Kroatien, berättar Haraldur, som inte nöjer sig där.

– Det är kul att vara med men såklart lite tråkigt att sitta på bänken, som fotbollsspelare vill man spela oavsett var man är och man nöjer sig inte med något annat.

Islands landslag leds sedan tre år tillbaka av norrlänningen, tillika Sveriges förre förbundskapten Lars Lagerbäck.

– Jag hörde faktiskt av mig till honom och frågade om Östersund, berättar Haraldur.

– Jag fick bra feedback av honom om klubben och om sättet de spelar fotboll. Jag samlade på mig mycket information före flytten och fick höra många bra saker, och därför är jag glad att jag är här.

Känslan av att vara med när ett lag till landets högsta liga känner han till från tiden i Norge, och han gör det gärna igen med ÖFK.

– Förutsättningarna i klubben är goda, så självklart är uppflyttning målet. Även om det är en ung klubb som nyligen gick upp i superettan så har de alla möjligheter att gå upp.