Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt badplats en dålig affär

Badplatsen vid Önsjön är fortfarande inte i drift och har legat ute för försäljning en längre tid.
Trots detta är platsen välbesökt under varma sommardagar.

– I och med att vi lade ner badet kan vi ju stå mitt i kläderna och vänta och se. Vi har inte några större utgifter med badplatsen. Vi hämtar sopor så att det inte ser så skräpigt ut och klipper gräset ibland, men annars är det ingen större arbetsinsats som krävs, säger Alf Hurtigh, en av ägarna.

De fem delägarna köpte fastigheten av kommunen för tio år sedan.

För två år sedan lade de ner verksamheten.

– Vi jobbade på som fan under flera år men när det kom folk nattetid och förstörde tog det udden av det. De slog sönder båtar och dörrar, eldade och bände upp plank från bryggan. De verkar inte förstå att det är några få personer som jobbar, utan betalt, för att du ska kunna bada. Då var det inte roligt längre, säger Alf Hurtigh.

Badet är inte öppet men människor får bada där och trafiken är livlig genom Kännåsen under fina, varma sommareftermiddagar.

Fastigheten har legat ute för försäljning en längre tid.

– Det har varit spekulanter och kikat men inga seriösa, utan mest folk som är nyfikna, säger Alf Hurtigh.

Området är stort och fastigheten som sträcker sig längs hela viken uppgår till cirka 30 hektar.

– Spekulanter vill inte ha ett bad att driva. De känner i ryggmärgen att det inte är någon bra affär. Egentligen har vi inte nått fastighetsköparna. Det har funnits några som tänker i termer att stycka tomter och bygga ett antal hus men för att få det att gå runt måste villaägarna bilda en förening som driver badet. En bra idé, men alla vill inte vara med i en samfällighetsförening som ska rusta och driva en badplats, säger Alf Hurtigh.

Ägarna har för något år sedan hört av sig till såväl Krokoms som Östersunds kommun för att se om de är intresserade av att ta över.

– Om någon vill driva badet gör ju lämpligen skattebetalarna det bäst. Då driver man badet och det går minus, men det skulle nog de flesta av oss acceptera. Att vi fem som äger fastigheten ska hålla på att bemanna verksamheten och förlora pengar är orimligt. Att det inte är ekonomi i badplatsen begriper vem som helst, säger Alf Hurtigh.

Tänker ni ta kontakt med kommunerna igen?

– Det kan ju inte vara meningen att vi ska springa hos kommunerna varje år heller, de är väl medvetna om hur det ligger till, i alla fall Krokoms kommun. Jag kan lättare förstå Östersunds kommun att de politiskt sett har svårt att satsa pengar på ett bad i Krokoms kommun när de har en del problem med sina egna bad, säger Alf Hurtigh.

Läget gör det också svårt att få Krokoms kommun att satsa pengar på badplatsen.

– Vi ligger i ytterkanten av kommunen och ska de satsa vill de veta om det kan generera en intäkt i form av boenden till exempel, säger Alf Hurtigh.

Det är inte många dagar på ett år som det är riktigt badväder men under de dagarna är det många som söker sig till just Önsjön.

– Jag är förvånad över att allmänheten inte klagar, men de kan ju cykla dit och hoppa i vattnet och det kanske räcker för dem. Personligen tycker jag att vi bör ha råd med ett friluftsbad så nära staden och i grunden tror jag att alla vill att det ska finnas ett bad i Önsjön, säger Alf Hurtigh.