Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valår – då älskar alla välfärden

En bra skola är en förutsättning för att ge alla barn en schyst start i livet. En tillgänglig barnomsorg behövs för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden.

Annons

Den växande gruppen äldre har rätt att efter ett långt arbetsliv kräva en god omsorg.

Vi pratar om det som borgerligheten brukar kalla välfärdens kärna: vården, skolan och omsorgen. Samhällets fundament, själva grundbulten. Uppbyggt som ett äpple: först ett tjockt lager fruktkött, där ryms det som kan offras när tiderna är kärva, sedan kommer kärnhuset, det heliga, det som under alla omständigheter ska fredas.

Under krisåren 2008–2009 försvann omkring 25 000 jobb från den offentliga sektorn. Skillnaden mellan retorik och praktik blir aldrig så tydlig som under borgerligt styre.

Moderaterna har historiskt inte varit särskilt intresserade av välfärdsfrågor. Men efter att ha vunnit regeringsmakten med ett löfte att vara bättre socialdemokrater tvingades man uppfinna ett nytt begrepp för att markera sin förmenta kursändring.

På vänsterkanten är offentlig finansierad välfärd lika självklart som en skattesänkning i Anders Borgs nästa budget. Det behövs inget nyspråk, det starka samhället förkroppsligat i en offentlig sektor är en tanke som hängt med sedan 30–talet. Egentligen behövs heller inga debattartiklar för att berätta att Socialdemokraterna även fortsättningsvis tänker försvara vad man alltid försvarat. Men nu är det valår, gamla sanningar ställs på ända och ingenting är som det framstår.

Förtydliganden kan därför vara på sin plats: ”Vi föreslår att kommunernas resurser stärks med nio miljarder kronor mer än i regeringens budget i breda satsningar över en tvåårsperiod. Därutöver föreslår vi över tre miljarder i riktade satsningar över en tvåårsperiod. Vi gör särskilda satsningar på skolan och sjukvården. Det betyder att kommunsektorn tillförs över 12 miljarder kronor i förstärkningar av oss rödgröna sammantaget under år 2011 och 2012. Det kommer att stärka välfärdens kvalitet i Sverige. Det gynnar alla”, skriver de rödgröna partiledarna (SvD debatt).

Det skulle inte förvåna om Moderaterna, som en reaktion på oppositionens löften, nu inleder en överbudstävling om välfärden. Precis som man gjorde under förra valrörelsen: oavsett hur mycket sossarna investerar kommer vi att satsa mer. I ett sådant läge gäller det att ha ordning på argumenten. För Moderaterna är välfärdens kärna en slogan utvecklad av strategerna på Per Schlingmanns pr-avdelning.

Men varför en offentlig sektor? Hur kan en resursstark skola överbrygga samhällets klyftor, hur bidrar den kommunala förskolan till kvinnors emancipation? Svaret kan bara komma från vänster.