Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väl godkänt för Östersund i ämnet unga företagare

Östersund ligger tillsammans med Halmstad bäst till när det gäller ungt företagande.

En barometer som ger kommuner poäng, för att ge en indikation om hur företagsklimatet för unga ser ut, presenterades på campus i Östersund i går.

– Det har aldrig startats så många företag bland unga som i dag enligt Tillväxtverkets siffror.

– Östersund och Halmstad ligger i topp om man tittar på hur det ser ut för unga företagare i kommunerna, säger Annie Johansson (C).

Hon är partiets talesperson i ungdoms- och arbetsmarknadsfrågor och besökte i går campus affärsutvecklingslabb.

Där jobbar man med att stimulera företagsidéer i samband med utbildning och forskningsprocesser på Mittuniversitetet.

Den barometer centern använt ger kommuner poäng utifrån fyra statistiska områden och fyra mjuka värden. Samtliga visar på förutsättningarna för att starta och driva företag på orten.

Ett par saker sticker ut.

Att cirka 21 procent av de unga i Östersund bedriver så kallade UF-företag i skolan är bättre än genomsnittet. Så är det även med antalet unga som fick starta eget-bidrag förra året.

När samtliga poäng i barometern räknats samman får Östersund väl godkänt företagsklimat för unga.

– UF-företagande i skolan har jättestor genomslagskraft eftersom en av fyra går vidare till företagande efter studenten, säger Annie Johansson.

– Östersund skiljer också ut sig med ett entreprenörskapstänk i grundskolan.

För att förbättra entreprenörskapet vill partiet införa mikrolån för unga. Företag och privatpersoner ska också kunna göra riskkapitalavdrag till unga företagare. Som ett första steg ska det omfatta 20 procent av investeringar upp till en halv miljon.