Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väkommen in i arenan

12,5 mil kylslangar, 400 byggdagar, 85 duschplatser, 6 separata ventilationssystem och 58 toalettstolar. Det är bara några av siffrorna som presenteras när media ges en rundvandring på Östersunds nya arena.

Det första som möter när man tagit klivet in genom entrén är den stora foajén. Där finns serveringsmöjligheter och fönster rakt in mot A-hallen och gymnastikhallen. I taket hänger tre stora taklampor, eller kronor kanske de ska kallas. De är färgrika och ingår i den procenten kronor som är öronmärkta åt konst när Östersunds kommun bygger nytt. Konstnären heter Mats Olofgörs. Totalt har 2,6 miljoner investerats i konsten, eftersom totalsumman för bygget är 260 miljoner. Något som budgeterades och följdes.

Arkitekten för bygget är Bengt Aili, en före detta Svenstavikspojk som Bo Jonsson, byggprojektledare på kommunen, uttrycker det. Bengt Aili bor nu i Luleå men det är hans tankar som ligger bakom designen.

I direkt anslutning till foajen ligger A-hallen. Där finns 1650 sittplatser och 400 ståplatser under idrottsevenemang. När det hålls övriga evenemang rullas mattor ut över isen och det går att fylla med ytterligare 1000 stolar.

B-hallen, som också är en ishall, kommer mest att användas för träning.

Gymnastikhallen är efterlängtad av Östersundsgymnasterna. Nu slipper de släpa ut alla redskap hela tiden utan allt står på sin plats. På rundturen kallas gymnastikhallen Skandinaviens bästa och modernaste gymnastikhall. Den kan ta hand om alla typer av gymnastik. Det är tio meter till taket, detta är för att vissa gymnaster är så högt upp som sju och en halv meter under volter. Totalt har 9,2 miljoner investerats till redskap, golv och en läktare. 5 miljoner betalade kommunen och 4,2 miljoner lade gymnastiken in själv. Två av miljonerna gick till det specialgjorda golvet. Det ger 7,2 miljoner till enbart redskap och en läktare. Det märks att hallen är påkostad och modern.

– Det är bättre för säkerheten, kroppen, ja allt, säger Jim Salvin, ordförande för Östersundsgymnasterna.

Bland annat finns det ett fristående golv i hallen, det fanns inte förut. Med på rundturen är elvaåriga Clara Werner Sidén från Östersundsgymnasterna. Hon springer över det fristående golvet, hjular och gör en så kallad flickis.

– Det känns overkligt. När man är här är det jättehäftigt, säger hon med ett stort leende.

I anslutning till en av entréerna ligger två omklädningsrum och en bastu som är öppna för allmänheten när arenan är öppen. Bastun ska ersätta den omdiskuterade bastun som förut låg på utsikten.

Det finns även rum där föräldrarna kan jobba medan deras barn är på idrottsträning och läxläsningsrum för syskon som följer med till arenan.