Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaken nutidsberättelse hittar rätta tonen

Första gången jag lade märke till Elin Lindell var i samband med "Stora Syndboken", ett projektarbete hon gjorde på journalisthögskolan tillsammans med Lisa Bjärbo. Det var en riktig moralkaka och den tog upp allas våra mörka sidor på ett kvickt sätt. Snacka skit, ljuga, härma, svika och fuska och så mobba förstås, det värsta av allt och tydligen omöjligt att utrota. Nu har Elin Lindell kommit igång som barnboksförfattare och illustratör och det bästa är att hon hittar den rätta tonen för åldern 6-9 år, den som inte har mycket att välja på.

Den som nyss lärt sig läsa, tar sig fram och den är trevlig att läsa högt. Det handlar om Jördis som givit bort sitt H i början av namnet till en kompis som bättre behövde det och det är strax före jullovet när boken startar. Vardagslivet är lätt att känna igen. När det ringer på dörren och Jördis nyss blivit tvungen att ljuga lite om jultomten för lillebrors skull, står två tanter där, kanske Jehovas vittnen. Fast det står inte. Känner du Jesus? frågar de. Jördis behöver inte ljuga när hon svarar ja, för slöjdmagistern heter Jesus och är från Spanien. Jullovet börjar något dystert för bästa kompisen Judith ska åka till Kina och mamma och pappa har börjat gräla mer än vanligt. Harry som alla i klassen tycker är störigast och dummast, delar Jördis kärlek till kattungar och därmed är det grönt mellan dem. Juldagen är seg som vanligt men därefter trappar tempot upp till thrillernivå och historien slutar bra och oväntat med ett fyrverkeri bland gravstenarna på kyrkogården.

En nutidsberättelse som inte blundar för att det finns problem även i de bästa familjer och pekar på hur fint det är att ha någon att dela sina bekymmer med. Elin Lindell tecknar lika enkelt, roligt och lättillgängligt som hon skriver. Det är något av Farornas konung och Fiddeli från Gunnel Lindes "Den vita stenen" över Jördis och Harrys tafatt ömsinta relation.