Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägskador vid Vänsjö upprör

Under vintern har det varit stora problem med vägskador på riksväg 84 söder om Vänsjö. Såväl åkerinäring som privatbilister har rasat över en berg- och dalbaneliknande upplevelse.

De senaste månaderna har ett flertal personer hört av sig till TH och öst bannor över en vägsträcka strax söder om Vänsjö på riksväg 84. TH åkte ut och testade guppen. Mycket riktigt var det en riktigt studsig upplevelse som väntade, enda varning var en normal skylt för guppig väg.

– Det här borde ju skyltas med vägskada, kommenterar en arg bilist till TH.

Nu är det inte ovanligt att vägen ser ut på detta sätt nedanför Vänsjö, det har varit gropigt där under många många år. Det märkliga är att vägen är upprustad och blev klar förra året.

Trafikverkets projektledare för upprustningen, Evert Boeye, har ingen given förklaring till att resultatet blivit på detta sätt.

– Renoveringen av riksväg 84 mellan länsgränsen och Älvros hade en begränsad budget, jag var nödsakad att prioritera åtgärder. Vi tog an oss de allra sämsta sträckorna med de största guppen, säger Boeye och berättar att ågärderna bestod i att gräva ur stora stenarna i vägkroppen och återfylla med lämpligt material.

– Vissa stenar var så stora att vi var tvungen att spränga de för att kunna lyfta de. På grund av vår prioritering har vi inte tagit bort alla stenar och vissa sträckor har vi lämnat oberörd. Den nu guppiga vägsträckan har inte varit med i planeringen.

– Vad som har hänt i Vänsjö i fortfarande lite oklart för oss, vi inväntar våren för att se hur vägen beter sig. Berörd sträcka ligger över en myr och vägkroppen innehåller olämpligt material. Årets vinter har varit besvärligt med plus och minusgrader om vartannat. Tjälen kan ha kommit tidigt där och tryckt upp vägbanan. Eller så är det stenar som har kommit upp. Min förhoppning är att tjälen snart släpper och att vägen återfår sin form, förklarar Boeye och tillägger att de inväntar våren för att se vad som händer, tills dess är ingen åtgärd planerad.

Åkaren Ulf Jonsson från Duvberg köper inte riktigt förklaringen med en dålig vinter och ogynnsamma förhållanden.

– Tjälskada, skitsnack. Det är ett fuskjobb för att hålla budget, men det blir ju inte billigare att göra på det sättet, säger han.

– Bara på mina två bilar betalar jag miljoner i skatt varje år, vart tar de pengarna vägen. Trots att vi krypkör så sliter det hårt på bilarna och de går sönder. Egentligen borde man skicka fakturorna på reparationer till Trafikverket, dundrar Jonsson.

Ett alternativ för såväl privatbilister som tung trafik är att köra vägen mellan Sänna och Kårböle.

– Vi kommer att köra där för att inte förstöra våra bilar, säger Ulf Jonsson.