Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägglössen ökar lavinartat

Har du klåda och små blodstänk i sängen? Då kan vägglössen ha flyttat in hos dig.

- De senaste tre åren har de ökat lavinartat, här liksom i många andra länder. Man vet inte riktigt vad det beror på, kanske att vi reser mer, säger Peter Apelqvist, distriktschef på Anticimex.

Vägglössen finns i hela landet, men i storstäderna är de något vanligare än på landsbygden. De är i vetenskaplig mening inte löss, utan en sorts skinnbaggar och kan jämföras med en äppelkärna i storlek. Cimex lectularius heter sorten som livnar sig på människoblod, men fler arter finns. Eftersom vägglössen gillar värme är det vanligt att resenärer får med dem i packningen vid besök i varmare länder.

Hur vet man att man fått vägglöss?

- De flesta som ringer till oss har blivit bitna, kanske fått klåda och ser blodstänkt i sängen. Blodstänken beror på att man lyckats trycka ihjäl löss när man rört på sig i sängen, säger Peter Apelqvist.

Vad ska man göra?

- I första hand ska man leta reda på ett djur så att vi kan ta reda på om det är en vägglus eller en annan insekt. Det händer rätt ofta att folk tar fel. De kanske får klåda för att de sett ett inslag på tv eller bytt tvål eller schampo. Sedan försöker man med en rejäl rengöring, kanske i kombination med en sanering.

Hur påverkar en sanering det vanliga hemlivet?

- Det kan handla om att tvätta kläder extra och kanske slänga sängen. Alternativt kan man ställa upp ett värmetält över sängen. Då kan den inte användas på ett dygn. Vi lägger också ut ett pulver längs golvsocklarna. Det är ett kiselgelpulver, som är ofarligt för barn och husdjur men torkar sönder huden på vägglössen. Då får man förstås inte dammsuga utefter socklarna på uppemot en månad.

En månad, är det den tiden en sanering tar?

- Vi kan inte garantera det. Vägglössen är ljuskänsliga och bra på att gömma sig och kan leva i veckor efter att vi har varit där. Det är inte ovanligt att vi måste åka ut en andra gång.

Så bekämpar du vägglössen

Det är viktigt att bli av med alla individer, vilket är svårt eftersom de kryper in i trånga utrymmen. Om man bor i lägenhet är det viktigt att kontakta fastighetsägaren innan vägglössen sprider sig.

Med värme

Genom att torktumla sängkläder, kuddar och täcken på 50 grader avlivar du både ägg och vuxna vägglöss. Andra textilier kan man stryka. Madrasser, sängbotten och sängram kan ångtvättas. Minst 46 grader och exponering i minst 20 minuter rekommenderas.

Med kyla

Femton minuter i minst 32 minusgrader dödar vägglössen, så blir vintern riktigt kall kan man bära ut det man vill ha sanerat. Men se upp, är det färre minusgrader kan vägglössen i stället gå i dvala och sedan vakna till när det blir varmare.

Med bekämpningsmedel

Prova allkohol, produkter av rödcederträ eller kiselgelpulver.

Överlista vägglössen

Om du misstänker vägglöss i rummet, men vet att sängen ännu är ren kommer ett par knep. Smeta vaselin på sängbenen, då kan vägglösen inte ta sig upp. Eller ställ sängbenen i glas- eller metallburkar som är insmorda med vaselin på insidan. Alternativt sätt dubbelvikt silvertejp runt sängbenen. I båda fallen kommer vägglössen att fastna och du kan samla in dem och avliva dem i hett vatten på morgonen. Men se upp! De kan också klättra på väggarna och hoppa ner i sängen eller ge sig på husdjur.

Professionell sanering

Kontakta en professionell skadedjurssanerare. Det finns både rikstäckande företag och lokala, som kan hjälpa till. Ofta ingår skadedjurssanering i hemförsäkringen, kontrollera med ditt försäkringsbolag.

Annica Brenander

Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se