Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägbråk och vargar väntar bakom hörnet

Jöran Hägglund har börjat sitt nya jobb som landshövding och utmaningar som väntar bakom hörnet är det gott om.

Annons

Krav på bättre vägar, återbäring på vattenkraft, fridlysta kungsörnar samt skyddsjakt på varg och andra rovdjur är några återkommande ämnen i nyhetsflödet.

– Min ledarstil är att jobba väldigt mycket med förankring och skapa delaktighet. Men under första dagen på jobbet har jag inte lagt fast någon färdig handlingsplan, säger Jöran Hägglund.

Länsstyrelsen är ingen främmande plats, där har han varit åtskilliga gånger under sina tidigare centerpolitiska år i länet.

Jöran ska bygga vidare på länsstyrelsens pågående värdegrundsarbete där respekt, professionalitet och öppenhet kännetecknar mycket av det han själv vill stå för i vardagen, säger han.

– Det skapar stolthet och större glädje att gå till jobbet.

Vilket kan behövas om energin tryter.

– Vi har massor av kommande utmaningar och det ser jag fram emot. Jämtland har på många sätt unika förutsättningar. I grunden är vi enda länet där folk bor så utspritt men det finns också väldigt stor länskänsla och samhörighet.

Enligt Jöran Hägglund är växande näringar inom livsmedel och turism några områden som visar länets stora förutsättningar.

– Men vi behöver bli fler och ska vi klara det behöver vi lägga all kraft på att bidra till ett växande näringsliv.

Någon personlig målbild för hur många invånare länet ska ha framöver har han inte. På tio år har befolkningen minskat med cirka 10 000 invånare.

I delar av länet är det utflyttning och försämrad service men på andra platser tillväxt och utveckling, som inom besöksnäringen, på en yta lika stor som Danmark. Hur ska du hålla ihop allt det här?

– Det är en spännande utmaning, självklart. Är det något vi borde ha större fokus på är det en målbild kring befolkningsutvecklingen. Det kommer att vara avgörande och jag är en person som gärna vill...

– Men från länsstyrelsens sida ska vi också gentemot regering och andra tala om när saker behöver rättas till, eller där det fattas resurser. Ska vi sälja ett län till omvärlden måste vi sälja det vi är starka på, säger Jöran Hägglund.

Att enskilda kommuner, länsstyrelse och region i det sammanhanget blir mycket bättre på att "gå armkrok" för att lyfta fördelarna tror han är det absolut viktigaste.

Sina erfarenheter och kontaktnät utanför länet, bland annat på näringsdepartementet under Maud Olofssons ministertid, ska han bidra med i arbetet för att "öppna dörrar" till näringslivet och andra aktörer.

Även om många utvecklingsfrågor nu övergår till regionen, jämfört med föregående landshövdingar, ser han länsstyrelsen som en betydande kraft inom många områden när det gäller att samlas kring bästa nyttan för Jämtland.

Ska staten investera mer i vägar och annan infrastuktur när det är stora besöksströmmar utifrån som kommer till länet? Länsstyrelsen har haft svårt att få gehör för det hos regeringen.

– Min erfarenhet är att vi har en bit kvar och göra innan besöksnäringen blir betraktad som den basnäring som den faktiskt blivit för Sverige. Bevisbördan har varit lättare för de som argumenterat för satsningar där man har industrier, säger Jöran Hägglund.

– Vi måste fortsätta att kämpa på och visa vilken betydelse besöksnäringen har samhällsekonomiskt. Den är den starkaste industrin vi har i länet och den växer i hela landet.

Behöver ni jobba på att förändra parametrar som styr fördelningen av pengar till exempelvis vägar?

– Den viktiga signalen är att det inte är skrivet i sten. Parametrar går att ändra och det gäller att arbeta tillsammans med folkvalda i länet för att åstadkomma något.

Det pågår en diskussion om vattenkraftsåterbäring, är det något länsstyrelsen ska syssla med?

– Det måste vara en politisk fråga ytterst. Jag vet hur man resonerat i regeringskansliet i den typen av frågor: Ingen tittar på det utan att samtidigt titta på skatteutjämningssystemet. Det finns ett helhetsperspektiv där man ska vara medveten om vad som finns i andra vågskålen, säger Jöran Hägglund.