Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägarna regeringen vill prioritera

Regeringen pekar ut tre tunga investeringar i vägar och järnvägar i länet de närmaste tio åren.

Annons

Det handlar om 522 miljarder kronor som ska satsas på infrastrukturen i den nationella transportplanen i landet fram till 2025.

Hur många miljoner kronor som kommer att komma länets vägar, järnvägar och broar tillgodo är dock inte i detalj preciserat, men det finns en plan och det är framför allt tre stora byggprojekt i länet som vardera beräknas kosta minst 50 miljoner kronor.

"Satsningar görs under planperioden som innebär förbättrad tillgänglighet, framkomlighet samt trafiksäkerhet på både E45 och E14. Åtgärderna medför också att boendemiljön förbättras i flera tätorter", står det i Regeringens infrastruktursatsningar för jobb och tillväxt i Jämtlands län.

# Väg - E45. Förbifart Sveg – ny sträckning mellan Rengsjön och Älvros. Förbättrad trafiksäkerhet, framkomlighet samt förbättrad tätortsmiljö. Byggperiod: 2020-2025.

# Väg – E14. Lockne–Optand förbi Brunflo – mötesfri väg i ny sträckning. Förbättrad trafiksäkerhet, framkomlighet samt förbättrad tätortsmiljö. Byggperiod: 2017–2019.

# Järnväg – Mittbanan, Stora Helvetet – pågående åtgärdsvalsstudie. Förbättrad kapacitet och framkomlighet. Byggperiod: Oklart

Flera drift- och underhållsåtgärder planeras också under de närmaste tre åren. Samtliga byggprojekt beräknas kosta under 50 miljoner kronor.

# Järnväg – Mittbanan, rivning av spår (Östersund övre bangård), borttagning av banspår.

# Järnväg – Mittbanan, Stora Helvetet (underhåll).

# Järnväg – Mittbanan, Hålland–Undersåker (slopning av plankorsning).

# Järnväg – Mittbanan, Storlien–Gränsen (spårbyte)

# Järnväg – Mittbanan, Gimån–Revsundssjön (Broreparation och ommålning)

# Järnväg – Inlandsbanan (Driftsbidrag).

# Väg – E14, Björnänge–Åre (byta bro).

# Väg – Väg 796, bro över Indalsälven vid Lit (beläggningsunderhåll).

# Väg – E45, Ranåsen–Hökbäck (Förbättrad bärighet).

# Väg – Väg 819, Junsternäs–länsgräns (Förbättrad bärighet).

# Väg – Väg 314, Ytterhogdal–länsgräns (Utbyte av bro)

# Väg – E45, rastplatser (underhåll av rastplatser).