Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägarbeten fällde kyrkogårdsmur i Hällesjö

Trafikverket står av allt att döma inför en tämligen omfattande åtgärdsinsats på något hundratal meter av vägen genom Hällesjö, sydost om Kälarne.

Annons

Efter alla år av nya förhöjande beläggningar samt hög belastning har vägkroppen jäst ut och för en tid sedan tryckte vägen omkull en del av den stora, gamla och omsorgsfullt staplade stenmur som omgärdar Hällesjö kyrkogård.

Vid raset slogs en gravsten omkull och som blev liggande under stenhögen.

Gravstenen har med gravrättsinnehavarens goda minne tagits bort för tillfällig förvaring på annan plats.

Vägen genom Hällesjö är den stora allfarvägen mellan Sundsvall och Kälarneområdet via Sörbygden och inte minst får vägen en hel del stryk av timmertransporter.

Vägen har under decenniernas lopp sålunda undfått en hel del underhållsinsatser, något som gjort att vägbanan blivit allt tjockare och tyngre samtidigt som den tunga trafiken ökat.

Kyrkomuren står direkt mot vägrenen och det ökande trycket har lett till att delar av muren nu lutar inåt mot kyrkogården.

Håsjö kyrkopastorat har genom kyrkoherde Lennart Raswill skrivit ett brev till Trafikverket där man förutsätter att verket med det snaraste lagar muren och åtgärdar vägkroppen så att något ytterligare murras inte skall behöva äga rum.