Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågade och vann

Annons

Helena Jonsson fick bragdguldet, tillsammans med Anna Carin Olofsson-Zidek ordnade hon en dubbelseger när världscupen startade och så följde Björn Ferry upp med en sjätteplats som kunde ha blivit betydligt större i herrarnas premiärrysare.

Det har varit en fantastisk vecka för svenskt skidskytte.

Men det har också varit en fantastisk vecka för Östersund som åter visat upp sig från sin allra bästa sida som arrangör av stor vinteridrott.

Det har i många år varit ganska lätt att raljera med begreppet ”Vinterstaden”; En skidbacke på Frösön som inte, handen på hjärtat, är något att skryta med, ett ishockeylag som håller näsan knappt ovanför korpnivå och som spelar i en ishall som inte ens duger för korpens behov, bandylag som får åka till Sundsvall för att spela sina hemmamatcher eftersom det inte ens finns en konstfrusen anläggning ... ja, listan kan i princip göras hur lång som helst över den misär som vinteridrotten lever i och allt det här har ni säkert hört till leda. Naturligtvis har det också ruskat om de styrande i Rådhuset vid varje tillfälle som det förts på tal. Det här är ju inget man vill förknippa med det buskap man själv vill sprida över land och rike.

Men på skidstadion har borgmästare Jens Nilsson och hans medhjälpare fått sin revansch. Politiker och tjänstemän förstod att det fanns en potential i skidskyttet (fråga mig inte hur de gick till att övertyga Rådhusfolket att det här skulle bli svenska folkets nya stora vinterfavorit) och vågade, i tider när vi varje vecka presenteras sparförslag för vård, skola och omsorg, ta beslut om tunga investeringar. Miljon har lagts till miljon och här skapades en anläggning som i dag tillhör de allra bästa i sitt slag.

Numera bjuder Östersund på ett arrangemang, garanterat i ytterligare fyra år framåt, som står starkt i hela idrottsvärlden. Och jag blir bara stolt när jag hör den sympatiske norrmannen Ole Einar Björndalen (fem OS-guld, 14 VM-guld, 88 världscupsegrar – han är stor, han) berätta hur fina tävlingar Östersund numera bjuder på. Dessutom har den här anläggningen bidragit till att även de bästa längdåkarna sedan flera år tillbaka nästan alla är samlade i Östersund, det gör naturligtvis inte saken sämre.

Och jag tror att vi bara sett början på den här resan; succé-VM för snart två år sedan bäddade för så mycket mer och nu är det bara att putsa på konceptet fram till nästa mästerskap (2017?). Jag är också övertygad om att det så småningom blir god ekonomi i den här vinterfesten.

Till sist; Naturligtvis var det fullständigt rätt att Helena Jonsson skulle ha bragdguldet. I mina ögon var hon en överlägsen vinnare i ett ganska magert idrottsår. Det var heller inte det sista priset Helena får för sportåret 2009. Jerringpriset är givet, svenska folket älskar Helena lika mycket som de har älskat Magda, Sanna, Carro och Kalla. Och där kommer Den Store (Zlatan) i lä.

Eller som Expressens Tomas Pettersson (på plats i Östersund under de här skidskyttedagarna) så pricksäkert sköt fast efter den senaste Idrottsgalan när Charlotte Kalla tog hem Jerringpriset och Zlatan kom först på sjunde plats: ”Svenska folket gav ett finger åt hela min kår”.

Det du, Tjalle Tvärvigg.

Mer läsning

Annons