Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga vägra gnäll

Jag grubblar lite över gnäll. Vi lever ju, tekniskt sett i ett av världens bästa länder. Vi är ganska jämställda. Man behöver inte svälta, det går oftast att få en utbildning, jobb och bostad. I alla fall om man är beredd att flytta på sig.

Annons

Vi borde vara lyckliga. Vi borde vara gnällfria. Ändå är det just hos oss som gnäll frodas och florerar. Har vi det för bra? Är det "mycket-vill-ha-mersyndromet"? Vad är det som driver människor att dag efter dag hålla fast vid sitt gnäll som en nussekudde? Gnället är som en hobby. Det är en kär vän man alltid kan falla tillbaka på, ett ljus i ett hav av mörker, en välkänd äng av outsinliga möjligheter.

Det är ju så underbart för det finns inga gränser för vad man kan gnälla på. Ämnena tar aldrig slut. Det kan vara den där skumma grannen. Hur kan man bara ha så konstiga vanor? Kliva upp tolv på dagen och inte gå och lägga sig på hela natten? Och aldrig är han med när vi har trädgårdsdagar. Bara håller sig för sig själv som en kuf. Usch! Vad är det för samhälle vi lever i? Allt är ju på glid, det går utför; till och med med vädret!! Jamen titta på vad konstigt väder vi har nuförtiden! Ja, jo, forskarna har visst förklaringar på det där med vad hjälper det? Vi har i alla fall haft ytterligare en riktigt ultrakort sommar med extrem hetta några dagar och resten konstig åska och regn.

Nej, jag säger då det, det är tur att jag kan åka omkring i min cityjeep och hålla fötterna torra! För att inte tala om mitt jobb! Jag menar hallå!?! ska jag verkligen nu gå på någon fånig kurs i kommunikation? Jag som är kommunikationens mästare, det ingår verkligen inte i mina arbetsuppgifter att bli TREVLIG. Nej, jag tycker det är åt skogen. Och inte kan man få tag på en riktig människa i telefonen längre heller. Det är bara "tryck 1 om du vill boka, tryck 2 om du vill avboka, tryck 3 om du vill höra dina val igen". Jamen jag vill tala med en riktig människa! Jag har helt enkelt en fråga som ligger utanför era förbannade val!

Förresten är det lika bra att jag inte kommer fram till en riktig människa. De är så himla otrevliga i denna tid. Inget hyfs och ingen stil Nä, det där skulle jag göra mycket bättre! Jag har det liksom i blodet, att bara kunna ta människor. Det faller sig naturligt för mig. Som kunden igår med sina idiotiska detaljkrav och frågor som ingen i hela välden kan besvara. Hur i glödheta ska jag kunna svara på allt det? Jag är väl inget orakel heller! Så jag sade helt enkelt: det där är inte mitt bord! DET kallar jag kommunikation!

Och Berit på administrationen. Har ni märkt att hon alltid kommer lite försent? Alltså det är så himla nonchalant. Ja, jag vet att hon är ensamstående med tre barn men ändå! Man får väl skärpa sig! Det ska vara lika för alla! Och så har hon ju så knäppa kläder Ursäkta mig men man kan faktiskt vara lite noga med hur man ser ut. Jag tycker det är respektlöst. Second hand, jamen det är inte snyggt!

Nä, hörni, nu ska jag hem och installera min nya platt-tv. Men vem vill titta på tv förresten; det är ju bara usla program på tv nuförtiden. Bara elände från hela världen. Svält och krig. Nä, fy. Tacka vet jag Hylands Hörna! Det var tider.
Nej…nu slutar jag. Och instiftar härmed ett gnällfritt år.
Våga vägra gnäll.

Mer läsning

Annons