Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga gå utanför ramarna

Eftersom tiga är guld i samband med socialdemokratiska partiledartillsättningar och eftersom både Thomas Östros och Sven Erik Österberg tiger kan man tro att de i alla fall överväger saken. Östros och Österberg är två på papperet dugliga kandidater; båda har erfarenhet av såväl riksdags- som regeringsarbete, de är förankrade i partiet och har en någorlunda hög igenkänningsfaktor.

Men arbetet med att vaska fram en ny partiledare handlar inte nödvändigtvis bara om att hitta en person som möter den traditionella kravspecifikationen för en socialdemokratisk partiordförande. Då skulle vi enkelt kunna utöka persongalleriet med namn som Wanja Lundby-Wedin, Pär Nuder, Håkan Juholt, Stefan Löfven och Anders Sundström.

Det mest uppenbara – och förutsägbara – alternativet behöver dock inte vara det bästa.

Det pratas mycket om socialdemokratins behov av förnyelse. Varför inte börja med att förnya rekryteringsförfarandet? Järnridån föll för två decennier sedan, men när det kommer till valet av socialdemokratisk partiledare blir vi alla kremlologer igen. Inte särskilt modernt. Nej, bryt upp processen, välkomna idépolitiska utspel från alla som vill utveckla socialdemokratin!

Under de senaste veckornas turbulens har jag följt Lena Sommestads utmärkta blogg (lenasommestad.wordpress.com). Sommestad var miljöminister åren 2002–2006. Till vardags arbetar hon som professor i ekonomisk historia. Sommestad är ett exempel på en person som skulle kunna berika en socialdemokrati som behöver förnyelse utan att bli nya moderater. Traditionell, idédriven, intellektuell, erfaren och med specialistkompetens i en av vår tids stora ödesfrågor.

Nej, detta är ingen partiledarlansering, snarare en uppmaning till socialdemokratin att våga tänka utanför de givna ramarna.