Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vädret ställer till det i Ocean race

Annons


En plötsligt väderförändring ett dygn före starten på etappresan till Kapstaden fick Ocean race-besättningarna på tå på fredagen. Den stadiga nordvästvinden förbyttes i östlig vind över Alicante på fredagen och dessutom trycker vädersystem från Afrika på söderifrån.

-Det är väldigt svårtolkat just nu, sade Ericsson 3-skepparen Anders Lewander vid den sedvanliga presskonferensen med alla skeppare dagen före första etappen.

-Så det blir spännande. Men det blir inte samma stora start som vi trodde i går med farter på 25 knop.

Det kommer ändå att gå undan när startskottet går klockan 14 på lördagen. På fredagen var det kulingstyrka på Medelhavsvindarna utanför den spanska solkusten.

Ett spänningsmoment som alla inblandade talat om länge och är rörande överens om är det gäller att vinna kapplöpningen till Gibraltar.

Det första dygnet innan armadan lämnar Medelhavet kan avgöra hela första etappen, som mäter 6 500 sjömil till Kapstaden.

-Det azoriska högtrycket ute på Atlanten ger gradvis starkare vind ju längre ut man kommer. Då blir det dragspel, först ut drar i från hela tiden. Den rike blir rikare, säger Lewander.

-Vi har ett speciellt vaktsystem för den första tiden. Ingen vakt helt enkelt. Alla är på.

Mer läsning

Annons