Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädersäkra ledningar slogs ut

Kraftbolaget Eon har lagt ner många miljoner på att vädersäkra ledningar i Strömsund som ändå slogs ut av stormen Hilde och gjorde många strömlösa.

På fredagen var strömmen tillbaka hos Eons alla permanentboende kunder.

– Men det är mycket provisoriska lagningar och träd i farliga positioner som hänger och riskerar att fall ner vid minsta lilla pust, säger Jakob Holmström, kommunikationschef på Eon.

Han beräknar att återställningsarbetet kommer att hålla på i två månader, innan man kommer tillbaka i normal drift med kontroll på ledningsgatorna.

Bolaget har vädersäkrat 350 mil ledning i framförallt Jämtland och Västernorrland, varav 45 mil i Strömsund. En betydande del handlar om större regionnät där ledningsgator breddas och många tusen kunder finns i andra änden.

– Under stormen Hilde skadades inget regionnätsystem, säger Jakob Holmström.

Men i norra Jämtland drabbades långa sträckor av mindre nät med få kunder. Där har vädersäkringen handlat om att isolera luftledningar så de klarar enstaka nedfallande träd utan att strömmen bryts. Någon breddning görs emellertid inte.

Stormen Hildes kraft knäckte vädersäkringen på de mindre näten. När många träd föll över ledningarna bröts både stolpar och strömtillförseln.

Frågor om att gräva ner fler ledningar har aktualiserats.

– Att gräva ner ledningar i stället för att isolera är en betydligt dyrare metod än att isolera en ledning. Det kan ta 100-200 år för oss att räkna hem en sån investering.

Det finns också en teknisk aspekt med i bilden som hänger ihop med att avbrott på långa nedgrävda sträckor i skogen "tar väldigt lång tid att identifiera", konstaterar Jakob Holmström.

Längs en drabbad sträcka i Strömsund, som är 22 mil lång, har Eon cirka 200 kunder. På den sträckan förekom nästan 50 avbrott där ledningsstolparna knäcktes, på grund av mängden träd på ledningarna.

Vädersäkring genom att isolera ledningar verkar inte ha fungerat när det kommer en storm av den här omfattningen. Är det så man ska se det?

– En jättebra fråga. Jag skulle definitivt inte vilja sätta en misslyckandestämpel rakt över på alla våra investeringar och svaret på vad som hade hänt om vi inte hade gjort de här investeringarna kommer vi inte att få reda på, säger Jakob Holmström.

– Med tanke på att våra ledningar går genom stora områden av skog blir det i närtid svårt att garantera att en storm som Hilde går obemärkt förbi. Så är det, dessvärre.

Enligt Eon harman inte gett upp kunderna i regionen.

– Vi vill tro att det är möjligt att säkerställa en stabil leverans. Därför kommer vi att fortsätta investera i det här området.

Jakob Holmström konstaterar vidare att Hilde hade orkannivå i byarna, med vindstyrkor på över 40 meter i sekund.

– Är det rimligt att samhällets krav är att ingen ska påverkas av sådant oväder? frågar sig Jakob Holmström på Eon.

– Om svaret är ja är ända alternativet att gräva ner alla ledningar och hoppas att inget tekniskt fel inträffar. Är samhället och kunderna beredda att ta den kostnaden?