Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Väderkvarnen" - Östersunds anonymaste byggnad?

Är ”väderkvarnen” i Odensala Östersunds anonymaste byggnad? En fråga man måste ställa sig, eftersom det är svårt att få tag i fakta om byggnaden.

En dag i januari när det var kallt ute och snön hade bäddat in ”väderkvarnen” i Odensala i ett vitt ”täcke”, fotograferade jag den. Att hitta fakta om byggnaden var inte det lättaste. Vad gömde den för hemligheter?

Tog kontakt med före detta ordförande i byalaget i Odensala. Föreningen är nedlagd sen många år. Han kanske visste något. Nej - men en sak kom han ihåg. För ett antal år sedan rustade kommunen upp ”kvarnen”.

Ringde upp en av byggnadsantikvarierna på Jamtli samt Östersunds kommuns arkiv. Inget napp! Arkivet hänvisade till en tjänsteman på Tekniska avdelningen samt två tidigare medarbetare på kommunen.

Östersunds kommun hade ingen dokumentation om ”kvarnen”, men i ett mail svarade de att det är en väldigt unik byggnad där en vinge drivs av vinden och att det är få som har kunskap om tekniken. Intressant!

Några före detta anställda på kommunen kunde berätta mera. Bland annat att där ”kvarnen” står i dag var det tidigare en kallkälla och med vindens hjälp pumpade ”kvarnen” upp vatten, som användes för att bevattna odlingarna på den gård där den står. ”Kvarnen” har alltså drivit en vattenpump.

Vid två tillfällen har Östersunds kommun reparerat ”kvarnen”. Senast var det 2013 då man tillverkade nya blad av lärkträd till vingen samt bytte lager, lagade sprickor, blästrade och ytbehandlade med en täckande svart färg.

”Kvarnen” är alltså ingen ”väderkvarn”, utan en pump som drivs av en vinge med vindens hjälp.

Då återstår frågorna:

När byggdes denna vindkraftsdrivna pump?

Vem har byggt/konstruerat den?

Vem ägde gården där byggnaden står?

Eftersom det är en snillrik konstruktion, måste det vara en snillrik person som konstruerat vingen. Det är kanske dags att ”kvarnen” blir byggnadsminnesförklarad.

Någon läsare kanske vet mer om vattenpumpen i Odensala?

Seved Johansson

Vet du något om kvarnen? Kontakta i så fall LT:s redaktion. Mejla till personligt@ltz.se

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel