Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vadå regionalpolitik?

Representanter för högeralliansen i länet hade inte hunnit sätta sig in i de lokala detaljerna när de tidigare i veckan presenterade regeringens höstbudget i Östersund. Därför kunde inte Saila Quicklund & Co informera om de kännbara försämringar som regeringen riktar mot landets mindre universitet och högskolor. För Mittuniversitetets del betyder det att skolan får lämna ifrån sig resurser och utbildningsplatser till de större lärosätena.

Egentligen är det bra att regeringen identifierat behovet av fler platser på kvalificerade utbildningar som läkare och civilingenjör, men det borde inte ske på bekostnad av våra regionala högskolor.

Omfördelningen av medel visar på högerns ointresse för inlandets utveckling. Vi ser det på område efter område: vägar, telenät, statliga myndigheter, utbildning. I borgerlighetens Sverige betraktas glesbygden som en retreat för det urbana kollektivet. Lite avkoppling vid öppna spisen, några stärkande fjällpromenader, en tallrik lokalproducerat utan tillsatser. En ideal plats att förlägga en semester eller varför inte en partistämma? Jo då, i Åre kan man få surdeg till frukosten. Precis som på Söder.

Norrland och särskilt Jämtland har en låg övergångsfrekvens till högre studier. De stora regionala skillnaderna var ett av skälen till den kraftiga utbyggnaden av högskolan under 1990- och inledningen av 2000-talet. Moderaterna var det parti som hårdast motsatte sig expansionen. I den meningen blir försämringen för Mittuniversitetet helt följdriktig.

På söndag förmiddag går tåget från Åre. Ska vi uppmana studieintresserade ungdomar i Mörsil och Mattmar att slå följe med centerdelegaterna?