Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vore livetutan böcker?

Annons

Så här mitt i värsta vinterkylan kan vi åtminstone glädjas åt BOKREAN! Inte för att den är lika jippobetonad som förr med nattöppet och så där men dock ett måste. Alltid kan man hitta något.  Klassiker verkar det vara sparsamt med i år av katalogerna att döma, men deckare och kokböcker överflödar. En och annan memoarbok och varför inte den stora fågelboken? Ett varuhus har som första-dagars-fynd fjolårets Augustvinnare De fattiga i Lodz för mindre än 80 kronor. Inte illa!

För att inte tala om alla barnböcker! Med tanke på utbudet borde vi få horder av bokläsande ungdomar i framtiden, men blir det så?  Övergången från de färggrant illustrerade barnböckerna med sparsamt med text till kapitelböcker verkar vara jobbig för många Den som lever får se. Kanske kan de nya LÄSPLATTORNA dra unga läsare till sig?

Min första bok var i alla fall inte köpt på rea. Den hette Sagan om Snipp, Snapp, Snorum och var en alldeles bedårande skildring av små människokryp bland svampar och bär i storskogens djup. Författaren hette Vivi Laurent-Täckholm, mest känd som professor i Kairo och utforskare av Egyptens flora.

För det var ju sagor som barn matades med förr i tiden. Mera tomtar och troll än vardagligheter som bajs och att gå till doktorn. Fantasin lyfte sig en bit ovanför vardagen. En del sagor var förstås inte alldeles barnvänliga. Vem har väl inte blivit smått förvirrad av H C Andersen och Tusen och en natt?  Och så har vi Nils Holgersson vars ”underbara resa” gjorde Selma Lagerlöf till en världskändis fullt jämförlig med Astrid Lindgren. Vilken lysande idé att låta Nils Holgersson upptäcka Sverige från en gåsarygg! Men sagobok?  Knappast. Men så var den ju skriven för skolbruk och ganska hårdtuggad redan vid utgivningen 1907. Då är det mera saga över Lagerlöfs Mårbacka, tycker den här bokslukerskan.

Vi som var barn förr i tiden hade ingen Astrid Lindgren men kunde glädja oss åt Topelius Läsning för barn och de många böckerna från Barnbiblioteket Saga. Sen kom de engelska internatskoleskildringarna och – inte att förglömma – Wahlströms flickböcker med sina röda ryggar (pojkböckerna gröna), men då var vi inte barn längre!

Förresten, vad läste du själv som barn?

Mer läsning

Annons