Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad ska Stockholm med ett OS till?

Det fanns en överraskande detalj i Jöran Hägglunds utredning om OS i Stockholm och Åre: Kostnaden. Det är inte troligt att kalkylen håller, men om slutsumman landar i närheten så är det ändå ett imponerande lågbudgetförslag han presenterar.

Ändå måste man ställa sig frågan: vad ska Stockholm med ett OS till?

Forskare har genom åren försökt avgöra om hela nationer är betjänta av OS-arrangemang. Håller effekterna i sig så att samhällsekonomin tjänar på det? Svaret har vanligtvis blivit: Tveksamt. Efter några år har vågorna lagt sig.

Däremot blir spelen en ekonomisk boom för arrangörsorterna. De investeringar som görs i anläggningar, vägar, järnvägar, bostäder och hotell får bestående effekter efter OS.

Statskontoret gjorde en regionalekonomisk analys av ett OS i Östersund och Åre för några år sedan och konstaterade att för Jämtlands del skulle spelen bli en injektion för sysselsättning och framtidstro.

Det går faktiskt att motivera stora idrottsliga arrangemang med fördelningspolitiska argument. Även om de kostar pengar för hela nationen bidrar de till att fördela resurserna jämnare.

Om tävlingarna sprids över landet vill säga.

Det är därför frågan måste ställas: Är det Stockholm, en av Europas snabbast växande städer, som bäst behöver nationens hjälp att växa?