Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad ska hända med public service?

Annons

En dator är inte en tv. Det har Högsta Förvaltningsdomstolen bestämt. För ungefär ett år sedan beslutade nämligen Radiotjänst att även datorer, surfplattor och smarta mobiltelefoner med internetuppkoppling skulle vara avgiftsbelagda av den enkla anledningen att SVT:s och Sveriges Radios program finns tillgängliga på internet. När detta infördes protesterade många. En man protesterade så mycket att han helt sonika anmälde Radiotjänst, och alltså förra veckan fick rätt i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Beslutet har tagits emot med jubel av allt i från dem som kritiserar tv-licenssystemet till dem som inte tror på public service till dem som helt enkelt vill slippa betala. Men frågan är om det finns några skäl alls att glädjas åt beslutet.

Det bör vara en självklarhet att om vi vill ha fria public service-tjänster ska dessa också finansieras utan att yttre intressen blandar sig i. Särskilt med dagens nedskärningar och kriser inom mediebranschen är det viktigt att bibehålla sina kanaler för fri, oberoende samhällsbevakning. Någon form av tv-licens behövs.

Men vi kanske också ska inse att tekniken utvecklats något sedan tv-licensen infördes 1956. På den tiden var det tänkt just som en licens för att kunna äga en tv-apparat. När allt fler skaffade TV ändrades det till avgift och ganska snart stod det en TV i de flesta svenska hem. Nu är trenden den motsatta: Allt färre har behov av en TV när tekniken har kommit så långt att vi kan streama tv-program direkt i våra telefoner var vi än befinner oss.

Den stora frågan är ju hur vi kan säkra den långsiktiga finansieringen av public service i takt med att allt färre har behov av tv-apparat. Många pratar om att lägga tv-licensen som en skatt. Visst, det kanske skulle fungera. Men det skulle också riskera att budgeten för public service får konkurrera med andra statsutgifter. Skräckscenariot är att sittande politiker väljer vilka program som kan finansieras och inte, och då försvinner hela poängen med oberoende media.

Det kanske inte finns någon omedelbar lösning för att ta tag i problemet som uppstår när så många kan utnyttja public service utan att betala. Tills vidare är det väl bara att ge tv-licensbetalarna en inloggningsuppgift till SVT:s och Sveriges Radios streamingtjänster. De som säger sig inte vilja betala tv-licens för att de inte konsumerar public service-produkter kan ju inte klaga då åtminstone.