Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad kostar Åres gymnasieelever, egentligen?

Frågar man Åre kommun och skolledningen hur mycket pengar som satsas på Åre gymnasieskolas olika program hänvisas man till en lista över interkommunala avgifter. Den visar visserligen kostnader per elev och termin för varje program, men ger knappast hela sanningen.

Exempelvis framgår det inte av uppställningen att Skidgymnasiet har fyraåriga utbildningar och kostnaderna därför gäller åtta terminer, inte sex som de övriga. Inte heller visas det stöd man får från Skidförbundet på riksintagen.

Det framgår inte heller att byggprogrammet säljer de byggarbeten eleverna gör på skolan och även får en liten summa från företagen där eleverna praktiserar. Dessa pengar går tillbaka in i utbildningen och används till verktyg, kläder och utrustning som eleverna får (och får behålla vid fullgjord utbildning). Däremot får bygg inga sponsorbidrag från näringslivet, vilket många felaktigt tror.

En ytterligare faktor som komplicerar bilden är att kostnader lagts in i de interkommunala avgifterna, som enligt vissa kritiker inte alls hör dit. Det kan gälla exempelvis hyror av vissa lokaler och även tjänster. Antalet elever på programmen påverkar också kostnadsbilden, eftersom stora grupper har lägre lärarkostnader per person än små grupper.

Kort sagt, de interkommunala avgifterna svarar inte på frågan om medlen fördelas rättvist.