Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har hänt med Brattlisatsningen?

För två år sedan var planerna stora när en grupp lokala företagare köpte den kommunala skidanläggningen i Brattli. 750 miljoner skulle plöjas ned och arbetstillfällen skapas med förhoppningen att mycket skulle stå klart nästa år.

Men än har ingenting hänt. Några investerare har lämnat projektet och en nödvändig detaljplan för området finns inte.

Det var under 2008 som det började diskuteras utveckling av den lilla kommunala fjälläggningen i Brattli uppe i Frostviken. Försäljning till privata intressenter stod på dagordningen och kommunen fick in fyra anbud där Cold Mountain Resort valdes ut som köpare. Anläggningen såldes efter en överklagansprocess för en miljon kronor till Cold Mountain där de lokala företagarna Thomas Nordgren, Ralph Rentzsch, Einar Roos och Monica Engström återfanns tillsammans med internationella investerare.

Då var planerna minst sagt storslagna. 750 miljoner skulle investeras. Det skulle bli en ny släplift, en ny serviceanläggning och man beräknade kunna stycka av cirka 250–300 tomter.

Planer fanns även på att montera fast stolar på den nuvarande liften så att den kunde ta upp turister på berget året runt för att nå rymdobservatoriet.

År 2012, nästa år, beräknades anläggningen stå klar. Under byggtiden skulle 50-talet arbetstillfällen skapas och därefter bedömdes cirka nio årsanställda behövas, på heltid.

Men än har ingenting hänt.

En koll hos kommunens plan- och byggkontor och lantmäteriet visar att det krävs att en detaljplan för området antas innan något kan börja byggas. Och någon sådan har ännu inte kommit till.

– Det fanns ett utarbetat förslag som kom till för cirka 15–20 år sedan, men den detaljplanen antogs aldrig eftersom de som skulle satsa hoppade av, säger Jan-Olof Olofsson (M), ordförande i miljö- och byggnämnden.

För kommunen är inte Brattli ett prioriterat område att planlägga, säger han, men däremot kan de nuvarande ägarna lämna ett reviderat förslag på det 15–20 år gamla detaljplansförslaget.

Men innan en detaljplan antas och innan några spadar kan sättas i marken kan det ta tid. Det bekräftar lantmätaren Arne Andersson i Strömsund.

– Det kan ta flera år, konstaterar han.

Alla sakägare i området måste få säga sitt om detaljplanen. Därefter måste den ställas ut innan den kan tas upp för beslut i nämnd, kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Och sedan tar det en period innan den vinner laga kraft.

– Man måste även lösa frågan med vatten och avlopp, och det löser man inte på ett år. Och det kan krävas att man måste göra stora investeringar i ett enskilt reningsverk, säger Arne Andersson och jämför med liknande projekt i andra kommuner där det har krävts mångmiljoninvesteringar.

När LT ringer vidare för att ta reda vad som sker med Brattliprojektet visar det sig att flera delägare har lämnat projektet.

Först lämnade Monica Engström satsningen, därefter hoppade även Einar Roos av eftersom arbetet med bilförsäljningen och hotellverksamheten tog för mycket tid.

Ralph Rentzsch finns dock kvar.

– Men jag har sålt min del i bolaget och finns kvar som projektledare.

Och satsningen att utveckla området har inte stannat av, säger han. Nu väntar man på ett förhandsbesked från kommunen om att få göra en planändring. Blir det positivt kan de börja arbeta med ett detaljplansförslag.

Enligt Ralph Rentzsch är dessutom nya investerare på väg in, från Ryssland.

– De vill dock inte gå in med kapital förrän allt är klart med planen.

• Om planarbetet flyter på utan motstånd, när kan satsningen bli verklighet?

– I så fall hoppas vi få upp några hus redan nästa sommar, men det är om ingen överklagar, säger han och drar en parallell till köpet av hela anläggningen som blev fördröjt ett år på grund av överklagan.

Ambitionen med projektet är fortfarande att det ska bli 250–300 stugor i området. Hur många miljoner som exakt måste plöjas ned är dock svårare att beräkna eftersom byggstarten är oviss, säger han.