Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har hänt med Backe sjukhem?

Det är snart inflyttningsklart i de första tio lägenheterna vid Backe sjukhem, men vad hände med "Backe Hospital and Recreation Center" och de övriga storvulna planerna?

– Planerna finns kvar, men har skjutits på framtiden, säger Thomas Nordgren.

Den första november ska våningsplan sex på Backe sjukhem stå inflyttningsklart efter renovering:

– Tio lägenheter för särskilt boende blir klara, säger Jörgen Pettersson på kommunens teknik- och serviceavdelning, men den fortsatta renoveringen kommer att bli uppskjuten en tid, eftersom vård- och omsorgsförvaltningen börjat tveka om vilka våningsplan man ska hyra.

Det lokala brukarsamrådet har uttryckt missnöje med att varken vård- och omsorgsförvaltningen eller rådet för funktionshindrade har fått vara med i planeringen inför ombyggnaden. Man anser att man som blivande hyresgäst borde ha haft möjlighet att föra en dialog om hur lokalerna ska utformas. Jörgen Pettersson anser att förutsättningarna är annorlunda då hyresvärden i detta fall är privat:

– Man hyr av Thomas Nordgrengruppen AB. När det gäller en privat hyresvärd så har den inte någon skyldighet att bjuda in till samråd. Det borde i sådana fall ha skötts av kommunen.

Thomas Nordgren förstår inte kritiken. Han påpekar att personalen varit med i planeringen och att hantverkarna är tillsagda att släppa in de som vill titta:

– Men nu är det valår och då är det alltid någon som ska vinna poäng.

När Thomas Nordgren år 2006 presenterade sina planer för Backe sjukhem var det en revolutionerande nyhet. Den exklusiva kliniken "Backe Hospital and Recreation Center" skulle bli lyftet för bygden, där bland annat plastikkirurgi skulle locka hundratals patienter från hela världen. Man skulle erbjuda boende och en ny restaurang fanns med i planerna. Sammantaget skulle det ge många arbetstillfällen. Thomas Nordgren kunde tänka sig att låta kommun och landsting vara kvar med sin verksamhet i huset, blev det för trångt kunde man bygga till en flygel.

Idag, fyra år senare, är fortfarande företagets enda inkomstkälla kommunen och landstinget som betalar flera miljoner varje år i hyra till Nordgren. Vad har hänt med de övriga planerna?

– Ingenting har ändrats. Planerna finns kvar men har skjutits på framtiden. Som du vet har det varit finanskris. Även om kommun och landsting betalar hyra till mig så går det med underskott varje år. Jag köpte det för dyrt och jag har pytsat in mera än fem miljoner i Backe, bland annat till nytt energisystem och sprinklers.

Thomas Nordgren anser att media har utsatt honom för upprepade påhopp:

– Hade jag vetat hur det skulle bli så skulle jag hellre ha satsat i Småland, där man uppskattar förtagare som vill uträtta något.