Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad har alliansen gett oss?

Dags att börja summera tiden med den borgliga Alliansen och hur deras politik påverkat samhället och vilka grupper som gynnats mest under de senaste 3,5 åren.

Borgarna har under denna period drivit tesen “sänkta skatter löser allt”.  Sedan har de resonerat så här “Självklart ska vi sänka skatterna mest för de mest välbeställda grupperna för ju mer mat vi kan ställa på de rikas bord ju mer kommer det att gynna de fattiga." (Nyliberala hästskitsteoremet J K Galbraith).

Som tidigare med borgliga regeringar vid rodret så lånar man  och ökar på statsskulden och som vanligt så gynnar man de absolut starkaste grupperna i samhället, alltså klassisk kapitalistisk högerpolitik.

Före valet 2006 gick  Alliansen  med Reinfeldt i spetsen ut och talade om att det nya arbetar alternativet i valet skulle vara att rösta på dem och att de skulle skapa jobb, välfärd och social trygghet för alla.  Dessutom kritiserade man den dåvarande regeringen för att klyftorna i samhället hade ökat under deras mandatperiod.

Hur ser det då ut idag, vad har denna nya “arbetarregering” givit oss ?

Ja man skulle kunna svara mycket kort: : Ökad arbetslöshet, ökade klyftor och försämrad social välfärd.

Men låt oss se närmare på några saker för att belysa det hela:

Klyftorna i samhället har under Alliansens 3,5 år vid makten aldrig någonsin ökat så mycket mellan de som är rikast och de grupper som förfogar över minst. (Vad var det nu Reinfeldt anklagade den socialdemokratiska regeringen för).

Arbetslösheten har ökat kraftigt, de sänkta skatterna som skulle ge så många nya jobb, vart tog de vägen.

De grupper som missgynnats, sjukskrivna, arbetslösa, sjukpensionärer, ålderpensionärer har fått stå för mycket av notan, tack vare den usla ekonomiska  politik som de borgliga bedrivit.  

En annan stor grupp som farit illa under denna period är ungdomarna som ej kommer in på arbetsmarknaden mycket beroende på den orättvisa skattsänkarpolitiken. Dessutom har borgarna skurit ner på fort och utbildning för ungdomar som gått klart gymnasiet vilket än mer försvårar deras möjligheter till egen försörjning.

Offentliga sektorn med sjukvård, äldreomsorg, skolor och barnomsorg, livsviktiga sektorer i Sverige drabbas hårt, den sociala välfärden får stryka på foten när Alliansen styr .

Borgarna sänker skatterna, konsekvensen blir att personal sägs upp, arbetslösheten ökar och mindre skatt kommer in som i sin tur som en “negativ Allians spiral” ger ännu högre arbetslöshet.

Följden blir oundvikligt försämrad kvalitet och sämre social trygghet för stora grupper i Sverige.

Den borgerliga ideologin strävar hela tiden mot att var och en ska klara sig själv. Att betala så lite skatt som möjligt och helst ingen alls är tydligen ett mål för Allianspartierna. Vill du leva i ett sådant samhälle där de starka och välbärgade styr och kan köpa sin sociala trygghet. Ett samhälle där de svaga ska plocka brödsmulor från de rikas bord, där utanförskapet breder ut sig, där grupper ställs mot varandra.

Alliansens politik är inget för mig, den känns kall, skrämmande, orättvis och osolidarisk.

Jag vill leva i ett varmt och tryggt land där alla inkluderas, där alla får vara med. Där den sociala välfärden är öppen och till för alla. Jag vill betala skatt för att  kunna leva i ett land som ser till att alla invånare har tillgång till bra utbildning, sjukvård, äldrevård och barnomsorg. Jag vill leva i ett land där inte tjockleken på plånboken avgör vilket stöd eller vilken hjälp samhället ställer upp med. Jag vill leva i ett land som strävar efter ett rättvist människovärde oavsett kön, hudfärg eller religion. Jag vill leva i ett land som arbetar för ett hållbart och miljötänkande samhälle istället för ständigt ökad tillväxt. Jag vill leva i ett solidariskt samhälle där alla bidrar efter förmåga.

Se till att det solidariska, rättvisa samhället som sätter alla människors lika värde främst vinner valet i 2010.

Reidar Lunde

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel