Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad händer med Palmcrantzskolan?

Om tre år står Östersunds kommun med en tom gymnasiebyggnad på 18 000 kvadratmeter.

Men än har inte kommunen någon klar idé över hur Palmcrantzskolan ska fyllas med nya hyresgäster. Diskussioner förs om försäljning.

I tisdags beslutade kommunstyrelsen om ett så kallat igångsättningstillstånd och att investera 212 miljoner kronor i en gymnasieby, i anslutning till Wargentinsskolan.

Planen är att skolan ska byggas ut med drygt 9000 kvadratmeter och höstterminen 2013 ska samtliga gymnasieelever i Östersund, inklusive Palmcrantzskolans elever, ha flyttat in i en ombyggd och modifierad skola.

Frågan är vad som händer med Palmcrantzskolan.

– Vi har 1000 kvadrat som är tomma just nu och det är bara början, konstaterar Jan Högberg, fastighetschef på Östersunds kommun.

– Det är ju beslutat att det ska bli ett gymnasiecampus och det innebär att PC kommer att lämnas successivt.

Men det handlar inte om några små utrymmen att fylla och för att göra det på bästa sätt krävs en plan.

– Jag vill ha strategi. Inom tre till fyra år är det 17 000 till 18000 kvadratmeter som kommer att stå tomma, som det ser ut idag, och vi kan inte bara börja och hyra ut till första bästa hyresgäst.

Förfrågningar om att hyra delar av PC kommer till kommunens fastighetskontor redan i dag – både från privat håll och internt inom kommunen.

– Vi ska successivt fylla lokalerna, men vi vill inte hyra ut 100 kvadrat här och 200 kvadrat där och plötsligt kommer en hyresgäst som vill hyra 5000 kvadrat. I slutändan blir det antagligen ett stort antal olika hyresgäster och som hyresvärd tar det tid att ta hand om dem.

• Kommer kommunen att sälja PC?

– Det finns med i bilden. Om fastigheten blir heltom är det egentligen inte kommunen som är de bästa att förvalta och administrera.

Det inte möjligt att bygga om fastigheten till bostäder enligt dagens detaljplanen som den ser ut i dag. Däremot kan andra verksamheter som kontor, verkstad och olika undervisningsformer, etablera sig i lokalerna.