Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad händer med imamfallet?

Två och ett halvt år har gått sedan imamen Obid Nazarov sköts utanför sitt hem i Strömsund. I går kom nyheten att han vaknat ur medvetslösheten.

Det är oklart hur han mår, men enligt uppgift har han inte kunnat höras av polisen. Om han tillfrisknar så pass att han kan berätta om attentatet så är det ändå inte troligt att fallet blir löst. Polisen vet redan med stor säkerhet vem gärningsmannen är: En 34-årig uzbek med ryskt medborgarskap. Men spåren tar slut i Ryssland. Om han redan har gripits där, som en källa uppgett för Expressen, så har ryska myndigheter fortfarande ingen skyldighet att utlämna honom.

Säpos roll i fallet är oklar. Hur mycket visste de? Hur mycket information fanns det som aldrig nådde fram till närpolisen? Vad vi kan konstatera är att säkerhetspolisen misslyckades med att skydda en flykting som fått asyl i Sverige.

Alla frågetecken gör att regeringen alltid kan säga att de inte vet tillräckligt för att anklaga regimen i Uzbekistan för mordförsöket. För så är det. Inget är bevisat.

Men det finns en annan aspekt av det hela. I Norrland lever många uzbeker i ständig rädsla för sina liv. Mordförsöket i Strömsund lärde dem att de inte kan känna sig säkra någonstans i världen. Uzbekistan räknas som den fjärde värsta diktaturen i världen. Ett land som fängslar och torterar oliktänkande, som förföljer och hotar även dem som flytt och fått en fristad i ett annat land. Med denna brutala regim, och flera andra av samma kaliber, gör svenska staten affärer i egenskap av dominerande ägare i Telia Sonera. Handeln med diktaturerna i Eurasien är inte bara lönsam, den står för en betydande del av Telias omsättning och nära hälften av bolagets vinst.

Är det försvarbart att investera miljarder i ett land som kokar sina oppositionella levande?

Den frågan bör fortsätta ställas.