Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör de rödgröna för ungdomar?

Svenskarna ser jobben, sjukvård och utbildning/skola som riksdagsvalets viktigaste frågor enligt en färsk undersökning som nyligen presenterades av Sveriges radio och SIFO. Dessa tre frågor spelar stor roll särskilt för oss ungdomar i Jämtlands län, och det är lätt att förstå varför:

Arbetslösheten har stigit kraftigt under finanskrisen. Jämtland är inget undantag. Här är 32,5 procent av alla ungdomar arbetslösa. Detta kostar samhället stora pengar som kunde gått till andra saker. Unga som vill jobba men inte kan hitta ett arbete är inte ett problem främst ur ekonomisk synpunkt. Allra värst är det för att det bryter ner självkänslan och glädjen i att få vara behövd hos en generation ungdomar som kommer att behövas innerligt väl under rekordstora pensionsavgångar de närmaste åren. Det finns så mycket som 10 000 fler 64-åringar än 24-åringar i Sverige idag.

Sjukvårdsköerna kostar svenska skattebetalare ofattbara 1,1 miljarder kronor om året på grund av att människor går sjukskrivna i väntan på operationer eller annan behandling. Senast socialstyrelsen utvärderade väntetider för behandling i Sveriges landsting hade Jämtland sistaplatsen – här fanns längsta väntetiden!

Av alla jämtländska gymnasieelever fullföljer så många som 22 procent inte sina studier enligt skolverkets uppgifter. Detta gör att det blir svårt att söka sig vidare till högre utbildning och på sikt möjligheten att hitta ett intressant och roligt arbete. Skolans misslyckande det senaste årtiondet är det största sveket mot dagens unga!

På samtliga tre områden har Kristdemokraterna och Alliansen sedan regeringsskiftet 2006 genomfört kraftfulla åtgärder.

För att komma åt ungdomsarbetslösheten har regeringen sänkt arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år med 50 procent. Regeringen kompenserar företag som anställer långtidsarbetslösa ungdomar med en summa som motsvarar hela arbetsgivaravgiften alltså en tredjedel av lönekostnaden. Regeringens jobbgaranti för ungdomar innebär stöd för ungdomar till arbete eller vidareutbildning. En lärlingsutbildning introducerades 2008 och har byggts ut sedan dess. Den innebär att det blir lättare för företag att ta emot lärlingar från gymnasieskolor, så att de på så sätt tidigt kan komma i kontakt med yrkeslivet och förbättra sina chanser till jobb efter studenten.

I slutet av 2009 fick Jämtland del av socialminister Göran Hägglunds (KD) kömiljard. För länet betyder detta att vårdköerna minskar kraftigt, från att i vissa fall ha varit över ett år till att bli kortare än tre månader.

Regeringens förslag till ny skollag innehåller en rad förbättringar. Skolinspektionen får större befogenhet att jaga skolor med dålig kvalitet, som delar ut överbetyg till exempel. Därtill införs en sexgradig betygsskala A–F som blir rättvisare och mer internationellt jämförbar.

Samtidigt som regeringen genomför alla dessa förbättringar ser Socialdemokraterna allt mindre regeringsdugliga ut brevid Miljö- partiet och Vänsterpartiet.

Jag har därför en fråga till länets socialdemokratiska riksdagsledamöter Berit Andnor, Gunnar Sandberg och Marie Nordén: Vad innebär ert alternativ? Fördubblad arbetsgivaravgift för ungdomar? En återgång till vårdköerna från 2005? En flumskola med obehöriga lärare och genusvetenskap istället för kunskap?

Ester Hedin (KD), 17 år

Kandidat 3 på Kristdemokraterns riksdagslista

Foto: Paul Sakuma/AP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel