Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad gör Centern för glesbygden?

Jag skriver till dig för att jag är orolig för den utveckling som vi nu ser i inlandet i allmänhet och i vårt gemensamma län i synnerhet. Våra båda partier har ofta samarbetat för landsbygdens bästa. Ofta har vi gjort det i strid med högern.

I vårt län kan jag ta högskolans tillkomst som exempel. Det som sedan blev Mittuniversitetet kallades av dåvarande utbildningspolitiske ansvarige i moderaterna; Per Unckel; föraktfullt för bygdehögskola. Men vi drev tillsammans igenom det vi trodde på. Och vi ser vad Mittuniversitetet betyder för länet!

Det samarbete mellan (S) och (C) som fick Sveriges ekonomi på fötter igen på 90-talet hade också starka inslag av landsbygdsatsningar, inklusive en hyfsad politik för länets jordbrukare efter EU-inträdet.

Vi försökte också, så gott det gick i en sönderkörd ekonomi, efter 1994, att satsa på en infrastruktur som skulle gagna hela landet.

Vi stod båda bakom ett fungerande kommunalt skatteutjämningssystem som skulle ge kommunerna i hela Sverige någorlunda lika förutsättningar för välfärd och utveckling.

I dag har du och ditt parti en helt annan inriktning. I samarbetet med moderaterna har ni tvingats ge upp era hjärtefrågor till förmån för moderaternas extrema skattesänkningspolitik. Jag vill peka på några områden där ni tvingats ge efter, ge upp, vara stödparti till ett alltmer arrogant och självgott högerparti:

Den tidigare högskolepolitiken har sedan några år ersatts av en politik för de stora lärosätena och för storstäderna. Det innebär 20 procent färre studenter fram till 2015 på Mittuniversitetet. Detta trots att det finns ett starkt och ökat söktryck där och trots att den externa finansieringen blir allt större. Omfördelningen av pengar och därmed studenter från Jämtlands län till Stockholmsområdet är oacceptabel för oss socialdemokrater och borde vara det också för dig Per! Eller?

I det kommande landsbygdsprogrammet drar regeringen ner sin andel med 371 miljoner. Hur kan centern låta detta ske?

I den nyligen presenterade nationella infrastrukturplanen, som handlar om järnvägar och vägar – så viktiga för vårt län -för tiden fram till 2025 får de fyra nordligaste länen tillsammans för tiden fram till 2025 3,4 procent av pengarna!! Kommer du att ställa dig bakom detta beslut Per?

Till det kommunala skattutjämningssystemet tillför ni en moderatmiljard, en miljard svenska kronor till de 10 rikaste moderatstyrda kommunerna i södra Sverige. För mig är det obegripligt när jag ser hur speciellt våra små kommuner i inlandet har svårigheter med ekonomin. Hur kan centerpartiet ställa sig bakom en moderatmiljard?

Nu är det mindre än ett år kvar till valet. Väljarna i vårt län måste få besked. År du stolt och nöjd över vad centern åstadkommit till gagn för oss i inlandet? Kan du svara på frågorna jag ställt här ovan? Jag vet att många med mig vill ha ditt svar.

Anna-Caren Sätherberg (S)

Regionalpolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel